PSD apelează la resursa de cadre a PDL. Ion Ariton, fost ministru în Guvernul Boc, numit administrator la CFR Călători

PSD apelează la resursa de cadre a PDL. Ion Ariton,
fost ministru în Guvernul Boc, numit administrator la CFR Călători

Ion Ariton

Ion Ariton, fost ministru al Economiei din guvernarea PDL, în timpul mandatului lui Emil Boc, şi achitat în luna martie de Înalta Curte în dosarul Gala Bute, a fost numit membru al Consiliului de Administraţie al operatorului naţional de transport de persoane CFR Călători SA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ariton este în prezent preşedinte al filialei Sibiu a ALDE. El a fost pus în noua funcţie la CFR pentru o perioadă de 4 luni, luând locul rămas liber după revocarea lui Iosif Szentes, ca urmare a expirării mandatului.

Potrivit profit.ro, anul trecut, administratorii neexecutivi ai CFR Călători au avut indemnizaţii fixe brute lunare de 2.519 lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, majorate la 3.550 lei din octombrie. Directorul general al companiei, care era atunci şi administrator executiv, a avut o indemnizaţie brută de 14.640 lei pe lună.

Istoria zbuciumată a lui Ariton                 

Ion Ariton este singurul care a fost achitat în dosarul Gala Bute, dintre toţi cei şapte inculpaţi trimişi în judecată. Fost ministru al Economiei în perioada 2010 – 2012, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. DNA a susţinut în rechizitoriul depus în instanţă faptul că Ion Ariton ar fi determinat zece companii din subordinea Ministerului Economiei să sponsorizeze organizarea unei gale de box profesionist în vara anului 2011, în cadrul căreia a luptat Lucian Bute. Printre companiile unde cei de la DNA susţin că ar fi intervenit Ariton pentru colectarea unor sponsorizări de peste 1,7 milioane de lei se numără Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Romgaz şi Oil Terminal. Pe parcursul urmăririi penale, dar şi în instanţă, Ariton a arătat că el nu a solicitat aceste sponsorizări, care au fost aprobate de consiliile de administraţie ale companiilor în discuţie.

Ariton a fost senator PDL până în februarie 2015, s-a mutat la PNL până în septembrie 2016, iar apoi a devenit independent. Ulterior, el a trecut la ALDE, fiind numit preşedinte al filialei Sibiu a partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, parte a actualei coaliţii de guvernare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: