Proteste la Curtea Constituţională: Sindicatele din industrie ies în stradă împotriva energiei regenerabile şi a liberalizării preţurilor la gaze

Proteste la Curtea Constituţională: Sindicatele din industrie ies în stradă împotriva energiei regenerabile şi a liberalizării preţurilor la gaze

Costurile cu energia au crescut puternic în ultimii ani, din cauza regenerabilelor şi a liberalizării producţiei interne de gaze la preţurile de import

Sindicatele din industrie protestează miercuri la Curtea Constituţională şi joi în în faţa Guvernului, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

Sindicaliştii Cartel Alfa şi cei ai federaţiilor membre din industrie au anunţat marţi protestele, spunând că vor să solicite premierului să convoace de urgenţă o şedinţă comună cu toţi factorii implicaţi, pentru a stabili modificările legislative referitoare la regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze şi energie.
 
Astfel, miercuri, între orele 12.00 şi 15.00, mai multe persoane vor picheta sediul Curţii Constituţionale, pentru a solicita judecătorilor CC soluţionarea în regim de urgenţă a problemelor Ordonanţei de Urgenţă 57/2013. Aproape 1.000 de sindicalişti vor participa joi la un miting în Piaţa Victoriei, pentru a cere Guvernului urgentarea tuturor actelor normative care vor urma după rezolvarea de către Curtea Constituţională a OUG 57/2013.
 
Posibile relocări
 
Gheorghe Sora, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, a precizat că, simultan, la Slatina, angajaţi din industrie vor protesta în faţa sediului Consiliului Judeţean Olt. „Dacă cele două acţiuni anunţate pentru zilele de miercuri şi joi nu-şi vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua şi în următoarele săptămâni“, a spus Gheorghe Sora.
Potrivit sindicaliştilor, lipsa de acţiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin închiderea sau restrângerea activităţilor sectoarelor de producţie industrială, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de muncă.
 
Alro şi ArcelorMittal au dat semnalul de urgenţă
 
„Semnalul nostru de alarmă este faptul că neluarea măsurilor în ceea ce priveşte regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze naturale va avea ca şi consecinţă o delocalizare masivă a unităţilor din domeniu, ceea ce înseamnă peste 150.000 de locuri de muncă pierdute pe un termen foarte scurt. Deja sunt anunţuri atât la Alro, cât şi la nivelul MittalSteel legate de intenţia patronatului, a angajatorului de a începe să delocalizeze oameni, din cauza preţurilor la energie electrică şi la gaz metan, care fac ca unităţile de pe teritoriul României să nu mai fie cometitive, comparativ cu alte ţări“, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Alro a anunţat săptămâna trecută, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) că va analiza posibilitatea închiderii unor capacităţi, din cauza creşterii cu 17% a cotei certificate verzi. Combinatul Alum Tulcea, controlat tot de Alro, funcţionează la cote de avarie, iar circa 500 din cei 700 de angajaţi ai unităţii îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele şase luni, dacă nu se vor promulga de urgenţă modificările adoptate de Parlament la Legea 220/2008 ce reglementează regimul producerii şi comercializării energiei regenerabile în România, potrivit lui Gheorghe Dragu, preşedintele Sindicatului Liber Alum
 
Anul trecut, premierul Victor Ponta s-a întâlnit de două ori cu magnatul indian Lakshmi Mittal, care controlează producătorul de oţel ArcelorMittal. Acesta i-a transmis premierului că grupul siderurgic se va retrage din Europa în cazul în care problemele privind energia vor continua.
 
Liberalizarea la gaze, problemă nouă
 
Hossu a mai precizat că distorsiunile provocate de politicile privind energia electrică şi gazele naturale au avut un impact negativ asupra competitivităţii industriei energo-intensive din România.
„Liberalizarea pieţei gazelor naturale, care nu face decât să alinieze preţul gazului din producţia internă la cel de import, fără să ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului, duce la o creştere de aproximativ 160 la sută a preţului gazului din producţia internă, adică la o majorare a facturii cu peste 70 la sută în mai puţin de doi ani“, a spus Marius Cornenco, vicepreşedintele Federaţiei Metarom.
 
În ceea ce priveşte procesul subvenţionării energiei regenerabile, sindicaliştii au arătat că aceasta a crescut explozitv într-o perioadă scurtă de timp, consumatorii industriali plătind anul trecut cu 21 la sută pentru fiecare MWh, comparativ cu 2010, „ceea ce face ca întreprinderile din România să fie necompetitive pe plan mondial“.
 
Posibile scutiri de 85% pentru marii consumatori la certificatele verzi
 
„Normele europene stipulează deja posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata ecotaxelor de 80-85 la sută, ca parte a programului de reindustrializare a Europei. Astfel, Spania a suspendat schema de sprijin încă de la începutul anului 2012, iar Germania a exceptat de la plata acestor taxe marii consumatori de energie electrică. România trebuie să se alinieze la actualele tendinţe din UE şi să ofere industriilor locale un tratament corect care să vină în sprijinul competitivităţii acestora“, a mai spus Bogdan Hossu.
 
Sindicaliştii au precizat că deşi au făcut demersurile necesare atât la primul ministru, ministrul delegat pentru Energie şi ceilalţi factori de decizie implicaţi, până în prezent cererile lor nu au primit un răspuns.
 
Sindicaliştii au atenţionat că, dacă România nu va implementa rapid măsuri substanţiale pentru rezolvarea situaţiei din domeniile energiei electrice şi al gazelor naturale, riscul relocării se va transforma în realitate în scurt timp.
 
„Dacă nu se rezolvă cele două probleme, respectiv taxa pentru energia regenerabilă care creşte foarte mult preţul energiei electrice şi creşterea exponenţială a preţului la gaze naturale, România se va dezindustrializa şi problabil vom rămâne doar cu agricultura“, a mai spus şi Marius Cornenco, care a precizat că deşi anul trecut sindicatele din metalurgie, chimie au ieşit în stradă de trei ori, pentru aceleaşi probleme, în prezent se află în aceeaşi situaţie.
 
Băsescu a retrimis ordonanţa, Niţă spune că a urmat procedurile
 
În 26 februarie, preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate trimisă Curţii Constituţionale că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare şi pre-notificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.
 
Departamentul pentru Energie a arătat, după sesizarea la Curtea Constituţională, că a respectat toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană, acuzînd preşedintele Traian Băsescu nu a luat în calcul „date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE“.

Mai puteţi citi:

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.
 
Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.
 
După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.
 
Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
citeste totul despre: