Protest al persoanelor cu dizabilităţi în faţa Ministerului Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de persoane cu dizabilităţi protestează marţi în faţa Ministerului Muncii, la adresa unei iniţiative a Guvernului care le ia opţiunea companiilor de a cumpăra produse sau servicii de la companii care angajează numai persoane cu handicap.

Guvernul susţine că această măsură este menită să avantajeze persoanele cu dizabilităţi, deoarece firmele vor fi obligate să angajeze în companie astfel de persoane, însă cei care le ofereau până acum servicii acestor firme spun că măsura le va desfiinţa sectorul.

Protestul a fost anunţat anterior pe Facebook, chemând oamenii să se alăture manifestaţiei, pentru a proteja întreprinderile sociale care sunt unităţi protejate autorizate, unde sunt angajate persoane cu handicap.

„Întreprinderile sociale care sunt unităţi protejate autorizate ne cheamă marti la ora 12 să ne alăturăm protestului lor. Angajaţii persoane cu dizabilităţi, sunt momiţi cu indemnizaţii mărite, să accepte statutul de asistat social- aceasta e măsura umilinţei oamenilor din România. Persoanele cu dizabilităţi greu angajabile au nevoie de aceste locuri de muncă protejate şi de sprijin pentru integrarea pe piaţa liberă a muncii”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului unde zeci de persoane şi-au anunţat prezenţa.

De la ce a pornit

În prezent, potrivit legii, o companie care are cel puţin 50 de angajaţi are obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Însă, dacă ea nu doreşte să angajeze astfel de persoane, poate opta în primul rând pentru a plăti lunar la bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap. Dacă nici această opţiune nu îi convine, poate opta pentru a achiziţiona produse sau servicii realizate de persoane cu handicap, în suma echivalentă.

Acum, însă, Guvernul va modifica legea, începând cu 1 septembrie, în sensul că va elimina opţiunea angajatorilor de a cumpăra produse sau servicii de la persoane cu handicap. Aşadar, angajatorii vor rămâne doar cu obligaţia de a angaja persoane cu handicap sau cu plata unei sume la buget.

Astfel, prin ordonanţa menţionată, Guvernul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unităţile Protejate şi a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

Proiectul Ordonanţei a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social (CES), dar asta nu a împiedicat Guvernul să aprobe documentul, ale cărui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

Veteranii din branşă spun că ceea ce s-a întâmplat e un fel de #noapteacahoţii, dar în domeniul întreprinderilor sociale, deoarece ar putea fi desfiinţat un întreg sector în care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilităţi, scrie pressone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite