Prostituatele, traficanţii de droguri şi contrabandişii aduc împreună un aport de peste un miliard de lei la Produsul Intern Brut, estimează Statistica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea prostituatelor va intra în calculul PIB în toate ţările din UE
Activitatea prostituatelor va intra în calculul PIB în toate ţările din UE

România, alături de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activităţi în calculul Produsului Intern Brut (PIB). Pe lângă cheltuielile de înarmare şi cercetare-dezvoltare vor figura şi valoarea adăugată brută din activităţi ilegale, precum prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă. Prima serie de date care vor conţine aceste date se referă la anul 2012 şi va fi comunicată în septembrie 2014.

Institutul Naţional de Statistică (INS) apreciază că includerea în PIB a acestor activităţi ilegale ar putea avea un impact de cel mult 0,2%, în timp ce - spre exemplu - Marea Britanie estimează că doar prostituţia şi drogurile au o contribuţie de 0,8% din PIB-ul britanic.

La nivelul anului 2012, când România a realizat un PIB de 586,74 miliarde de lei (potrivit datelor semidefintive), impactul de 0,2% ar însemna, în termeni nominali, 1,17 miliarde de lei. Iar la cursul mediu de 4,45 lei/euro din acel an, impactul ar fi de 263,7 milioane de euro

Totalul noilor date, impact de 1% în PIB

INS a derulat în ultimul an şi jumătate o cercetare finanţată din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicării ESA 2010 şi a estimat o contribuţie în PIB de circa 1%.

"Din estimările foarte preliminare, toate revizuirile nu o să depăşească 1%. Avem aici cercetarea-dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare în alte state, din păcate. La o primă citire a datelor, pentru că mai sunt şi cheltuielile de la armată şi altele, probabil că impactul activităţilor ilegale nu poate să fie mai mult de 0,1-0,2%", a declarat directorul Direcţiei Conturi Naţionale din INS, Adriana Ciuchea.

Economia neobservabilă: 22%-23% din PIB

Ea a arătat că în prezent este inclusă în PIB economia neobservabilă, adică acele activităţi legale care se derulează ilegal, şi care variază în ultimii ani între 22% şi 23% din PIB.

Fiind o evaluare care se raportează la PIB, deci nu o comparaţie care să ţină cont neapărat de puterea de cumpărare, s-ar putea trage concluzia că activităţile din România privind prostituţia şi traficul de droguri sunt de cel puţin patru ori mai reduse decât în Marea Britanie.

Estimări controversate

Adriana Ciuchea spune că estimările se vor rafina în timp, arătând că există limitări obiective mai ales în ceea ce înseamnă estimarea valoarii adăugate brute privind traficul de droguri către alte state europene şi exportul de servicii de prostituţie.

Ea a arătat că pot exista diferenţe metodologice şi în ceea ce înseamnă prostituţia de lux, fiind mai dificil de făcut diferenţierea dintre prostituate şi femeile "întreţinute".

Estimarea pare conservatoare, mai ales dacă se au în vedere estimările privind traficul de tutun şi alcool, care potrivit Consiliului Fiscal, aduc doar la bugetul de stat prejudicii anuale de 2,3 miliarde de lei (525 milioane de euro).

Doar pentru tutun, estimările realizate de marii producători împreună cu vama plasează contrabanda peste 15% ca volum, în condiţile în care valoarea comercializată oficial, care include taxe şi accize, se ridică la peste 3 miliarde de euro.

Având în vedere că valoarea adăugată brută din activităţi ilegale este echivalentă cu adaosul comercial, de regulă peste 50%, rezultă că doar contrabanda cu tutun ar aduce un plus la PIB de circa 100-150 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite