UPDATE Miting pentru adoptarea legii dării în plată în faţa Guvernului. Protestatarii au aruncat cu monede în faţa sediului BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 250 de români care au credite, între care şi unii cu împrumuturi în franci elveţieni, au protestat duminică în faţa sediului Guvernului, ei solicitând adoptarea rapidă a legii dării în plată, prin care cei cu probleme pot ceda băncii locuinţele cu care au garantat, fără a mai rămâne datori cu altceva.

Protestatarii acuză lentoarea cu care se rediscută legea dării în plată. Ei au plecat spre Piaţa Constituţiei, pe parcurs protesteze şi în faţa Băncii Naţionale a României (BNR), principala instituţie a statului care se opune legii dării în plată. În faţa acesteia, protestatarii au aruncat cu monede.

Acţiunea este organizată de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF şi este autorizată să dureze două ore, conform News.ro

Legea dării în plată a trecut prin comisiile din Senat şi trebuia să ajungă în plen pentru vot în această săptămână, dar a fost amânată.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ironizat, joi, legea dării în plată, afirmând că aceasta ar trebui aplicată şi pentru creditele de consum, prin care s-au cumpărat produse precum frigiderele şi maşinile de spălat, despre care a spus că ar trebui date băncilor.

Comisia Europeană a criticat vineri legea dării în plată, despre care spune că poate genera un risc sistemic pentru sectorul bancar, prezintă un risc major pentru evoluţia macroeconomică şi ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum şi asupra încrederii consumatorilor şi a investitorilor.

„Dacă va fi adoptată din nou de către parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar şi cu implicaţii asupra întregii economii“, subliniază raportul.

Mai multe amendamente propuse de către BNR au fost respinse în timpul şedinţelor comisiilor de profil din Senat, respectiv impunerea de plafoane, excluderea programului „Prima Casă“ din proiect şi impunerea unei limite de îndatorare în veniturile celui care a făcut creditul. Toate au căzut, însă, la vot.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite