Vasilescu: Salariile nu mai cresc de la 1 iulie. Ar fi fost depăşită anvelopa salarială de 32 de miliarde lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguta vasilescu FOTO gov.ro

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat marţi că salariile nu vor mai creşte de la 1 iulie, toţi bugetarii urmând să primească de la 1 ianuarie 2018 o creştere salarială, dar numai de 25%, deoarece dacă ar fi fost adoptat proiectul în forma aprobată de Comisia de muncă din cadrul Camerei Deputaţilor ar fi fost depăşită anvelopa salarială de 32 de miliarde lei.

„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creşterea de 25%, înseamnă de fapt o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistentele au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 - n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat şi la Camera Deputaţilor”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Creşterile salariale nu vor mai urmări aşadar calendarul stabilit iniţial de ministrul Muncii, potrivit căruia de la 1 iulie urmau să fie majorate cu 20% soldele de funcţie ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcţie ale poliţiştilor. Tot de atunci, era preconizată majorarea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale şi personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene şi ai consiliului general al municipiului Bucureşti.

De asemenea, nici medicii nu vor mai primi de la 1 ianuarie 2018 salarii duble, ei urmând să beneficieze de aceeaşi creştere ca toţi bugetarii, de 25%. Totodată, angajaţii din învăţământ vor trebui să se mulţumească cu 25% majorare, în loc de 50% cum a promis iniţial ministrul.

Ministrul Muncii a făcut anunţul referitor la decalarea calendarului privind majorările după o întrevedere cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

Şedinţa prin care Comisia de muncă din Camera Deputaţilor trebuia să depună raportul pe legea salarizării unitare s-a amânat, pe fondul discuţiilor legate de depăşirea anvelopei de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru perioada 2017-2020.

Ministrul Finanţelor Viorel Ştefan a declarat, după anunţul ministrului Muncii, că a discutat în cursul dimineţii patru variante privind majorările acordate în sistemul bugetar. El a spus că, pentru anul 2018, cheltuielile salariale brute ar fi fost cu 10 miliarde lei mai mult de cât în 2017, respectiv de 76 miliarde lei.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, de asemenea, că impactul bugetar al legii, în forma actuală, ar fi de 76 miliarde lei pentru 2018, respectiv de 8,6% din PIB. „Ne situează în parametri normali ca efort bugetar”, a spus el.

„S-a discutat, şi domnul ministru (al Finanţelor - n.r.) a discutat cu doamna Lia Olguţa Vasilescu. Doamna ministru a prezentat public punctul de vedere care este susţinut şi de ministrul de Finanţe”, a mai precizat Grindeanu. 

***

Deputaţii din comisie au finalizat săptămâna trecută dezbaterea legii şi au aprobat o serie de majorări de salarii şi sporuri pentru mai multe categorii de funcţionari, dar au scăzut indemnizaţiile primarilor de oraşe, crescându-le pe cele ale vicepreşedinţilor de CJ.

Faţă de varianta adoptată de Senat au fost făcute o serie de amendamente prin care acordă un spor de 15% „pentru complexitatea muncii” funcţionarilor din ministerele Mediului, Dezvoltării, Sănătăţii, din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din cadrul Parlamentului, precum şi o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Parlamentului. De asemenea, au fost majorate salariile mai multor categorii de funcţii din cadrul Consiliului Concurenţei, potrivit News.ro

Proiectul legii privind salarizarea unitară a bugetarilor a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite