Proiectele noi din domeniul fotovoltaic primesc în prezent un singur certificat verde pe MWh, după retrimiterea în Parlament a noii legi

Proiectele noi din domeniul fotovoltaic primesc în prezent un singur certificat verde pe MWh, după retrimiterea în Parlament a noii legi

Energia regenerabilă a fost unul dintre cele mai controversate domenii anul trecut

Proiectele noi de energie fotovoltaică primesc acum un singur certificat verde, după ce preşedintele Traian Băsescu a retrimis marţi spre reexaminare în Parlament Legea privind aprobarea OUG 57/2013, a declarat Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Fotovoltaică (RPIA), citat de Agerpres.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta prevedea amânarea unui număr de certificate verzi şi recuperarea lor din 2017. Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, cum era până atunci, două fiind amânate. Proiectele eoliene beneficiază de doar un certificat din două, unul fiind amânat, iar microhidrocentralele, de două certificate din trei.
 
„Întrucât Legea de aprobare a OUG 57/2013 nu a fost promulgată, rezultă că rămâne în vigoare doar ordonanţa, în care nu se precizează că amânarea certificatelor va fi aplicată doar pentru proiectele care intră în sistem până la 31 decembrie. Prin urmare, efectele ei continuă, iar proiectele noi, care sunt gata după 1 ianuarie, intră atât sub incidenţa ordonanţei 57, cât şi a HG 994. Deci, din şase certificate, cum era până acum, două certificate sunt amânate conform OUG 57, iar trei sunt tăiate conform HG 994, prin urmare proiectele fotovoltaice mai primesc doar un singur certificat verde“, a subliniat Glodeanu.
 
Potrivit lui Glodeanu, legea care a aprobat această ordonanţă, votată în Parlament la finele anului trecut, a adăugat faptul că amânarea certificatelor se aplică doar pentru proiectele care intră în sistem până la 31 decembrie 2013. Însă acum, după retrimiterea legii în Parlament, această prevedere nu mai este în vigoare.
 
În plus faţă de această ordonanţă, Guvernul a aprobat tot la finele anului trecut o altă hotărâre, prin care noile proiecte de energie regenerabilă, care intră în sistem de la 1 ianuarie 2014, primesc din start mai puţine certificate verzi.
 
Mai puteţi citi:
 
O cantitate prea mare de energie regenerabilă poate duce la căderea sistemului energetic naţional din cauza cantităţii limitate ce poate fi preluată, a declarat Marian Cernat, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Sberbank Slovensko, subsidiara din Slovacia a Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a acordat un credit garantat până la suma de 7 milioane de euro firmelor Slovunit Energy din Slovacia şi Energy Deta din Timişoata pentru finanţarea construcţiei unui parc fotovolatic în judeţul Timiş, informează Mediafax.
 
Grupul rus Lukoil ia în calcul construcţia unor parcuri fotovoltaice pe câteva terenuri pe care le deţine lângă rafinăria Petrotel Ploieşti, au anunţat reprezentanţii companiei.
 
O iarnă grea ar putea provoca o criză energetică în Europa, din cauza dependenţei prea mari de sursele regenerabile şi a închiderii centralelor care utilizează gaze naturale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă Cap Gemini.
 
Unii dintre investitorii în energiile regenerabile au început să renunţe la proiecte după modificarea legislaţiei privind certificatele verzi, însă timpul scurs e prea scurt pentru a face o analiză, a declarat Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica, într-o conferinţă de presă.
 
Ţara noastră ar trebui să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, iar preţul acestora ar trebui să fie liber, afirmă Marian Năstase, preşedintele consiliului de administraţie al Alro.
 
Legislaţia privind susţinerea certificatelor verzi şi liberalizarea preţurilor la gazele naturale constituie în proporţie de 90% motivul pentru care combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi încă se află în al cincilea an consecutiv de pierderi, a afirmat Bruno Ribo, directorul general al companiei. El a completat că amânarea unor certificate verzi reprezintă un pas necesar, dar nu suficient.
 
Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) consideră că, în ciuda deciziei privind amânarea unor certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi a situaţiei excepţionale înregistrate pe OPCOM, care a dus la reducerea cotaţiilor la electricitate, preţul final al unui MWh este, în continuare, împovărat de taxe suplimentare, precum cele pentru cogenerare, distribuţie sau transport.
 
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) avertizează că decizia Executivului de a amâna, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea unor certificate verzi pentru energia regenerabilă ar putea avea efecte grave atât în sectorul energetic, cât şi în cel bancar.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: