Proiect: TVA de 9% pentru serviciile publice de salubrizare

Proiect: TVA de 9% pentru serviciile publice de salubrizare

Mai mulţi parlamentari propun extinderea cotei reduse de 9% a TVA şi pentru serviciile publice de salubrizare, arată un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiatorii sunt parlamentari din PSD, USR, UDMR şi de la minorităţi. Ei afirmă că, în contextul în care numeroase consilii locale au demarat procedurile pentru implementarea sistemului de colectare separată a deşeurilor, la nivelul gospodăriilor se constată creşterea tarifelor de salubritate, majorare generată de cheltuielile operatorilor economici cu etapele suplimentare presupuse de colectare, sortare, tratare şi transport.

Astfel, iniţiativa propune aplicarea cotei reduse de 9% a taxei pe valoarea adăugată pentru serviciile publice de salubrizare.

Ei susţin că demersul este menit să înlesnească schimbarea comportamentului populaţiei şi însuşirea practicilor corecte legate de colectare deşeurilor. De asemenea, potrivit lor, pentru gospodării va însemna o reducere a cheltuielilor cu întreţinerea locuinţei, măsură de care vor beneficia mai ales familiile care aparţin unor grupuri vulnerabile ale societăţii.

Prevederile propunerii legislative ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În prezent, cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru: livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar, livrarea de produse ortopedice, livrarea de alimente, serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările