Proiect: Transgaz şi operatorii de distribuţie ar putea fi obligaţi să racordeze consumatorii la reţeaua de gaze pe cheltuiala lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de distribuţie sau de transport al gazelor naturale nu pot refuza racordarea şi sunt obligaţi să finanţeze lucrările pentru realizarea conductelor. În caz contrar pot fi amendaţi cu până la 200.000 lei, se arată într-un proiect de lege iniţiat de mai mulţi senatori PSD. Specialiştii spun că modificările aduse legii pot aduce grave prejudicii operatorilor de distribuţie şi de transport.

„Operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem nu poate refuza racordarea la sistem şi este obligat să finanţeze toate lucrările pentru realizarea obiectivelor/conductelor necesare racordării", potrivit proiectului de lege depus la Senat.

Social-democraţii au propus în proiectul de lege şi abrogarea alineatelor 2-4 ale articolului 151 care stipulează posibilitatea solicitantului de a participa în cotă-parte la finanţarea obiectivelor/conductelor şi modalitatea de recuperare a investiţiei.

Potrivit sursei citate, "operatorul are obligaţia de a realiza un studiu tehnico-economic, întocmit conform procedurii aprobate de către ANRE, în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării".

Dacă nu se conformează nici după ce a fost sancţionat, operatorul poate fi amendat cu până la 5% din cifra de afaceri

În cazul nerespectării acestor prevederi operatorul va fi amendat cu 8.000-200.000 de lei, iar dacă va refuza în continuare racordarea la sistem, va fi amendat cu 1-5% din cifra de afaceri, scrie economica.net. Operatorul care refuză racordarea la sistem după ce a fost amendat cu 8.000-200.000 de lei şi, ulterior, cu 1-5% din cifra de afaceri, îşi pierde dreptul de participare pentru obţinerea unor noi licenţe.

"În privinţa accesului la sistemul de distribuţie a gazelor naturale au fost înregistrate la ANRE un număr mare de reclamaţii formulare de persoane fizice şi juridice, reprezentând 25% din numărul total de reclamaţii. Această situaţie ne arată nemulţumirea consumatorilor de gaze naturale faţă de modul în care operatorii au permis accesul acestora la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. (...) Foarte multe persoane fizice, juridice şi primării se plâng de greutăţile pe care le întâmpină atunci când doresc să se racordeze la reteaua de gaze naturale", se arată în expunerea de motive semnată de senatorii PSD Şerban Valeca şi Gheorghe Marin.

Iniţiatorii spun că „nu este posibil ca primăriile şi persoanele juridice să aştepte ani întregi pentru a se racorda la reţeaua de gaze naturale", afirmând că proiectul depus „vine să determine operatorii să permită accesul mai rapid al solicitantilor la reţeaua de gaze naturale".

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.123/2013 a energiei electrice şi a gazelor naturale a fost depus la Senat şi este semnată de mai mulţi parlamentari PSD. Camera Deputaţilor este for decizional.

Specialişti: modificarea legii e din pură prostie şi populism ieftin

În opinia unor specialişti, modificările aduse legii pot aduce grave prejudicii operatorilor de distribuţie şi de transport, cu atât mai mult cu cât de acestea ar putea beneficia chiar şi marii producători de gaze naturale, care şi-ar putea permite să participe, dacă nu chiar să suporte construcţia unei conducte care să le permită racordarea la reţeaua naţională de gaze.

“În graba de a modifica legea, iniţiatorii n-au observat că schimbă nişte chestiuni mult dincolo de problema racordării unor clienţi casnici la reţeaua de distribuţie de gaze. Articolul menţionat din lege (Art 151) se referă nu doar la racordarea unor clienţi noi casnici la reţea pe cheltuiala exclusivă a operatorului (indiferent că se va recupera sau nu din tarife), ci la toate racordările posibile – clienţi, producători de gaze, operatori de înmagazinare, importatori -, la toate reţelele posibile – de transport şi de distribuţie. De pildă, un producător de gaze care descoperă un nou depozit şi vrea să se conecteze la reţeaua mare de transport o va face acum pe socoteala operatorului de transport Transgaz, chit că Transgaz îşi poate recupera sau nu investiţia din tarife. Până acum, Transgaz conecta depozitul pe cheltuiala proprie acoperită din tarife ulterioare dacă acest lucru e posibil, adică dacă investiţia are sens economic, depozitul e suficient de valoros încât să merite construcţia conductei – dacă nu, producătorul s-o facă pe socoteala lui. Prefer totuşi să cred că modificarea legii e din pură prostie şi populism ieftin, nu că s-ar fi găsit nişte şmecheri care să scoată nişte bani nemeritaţi din asta”, a declarat Otilia Nuţu - analist de politici publice în energie şi infrastructură, companii publice, autorităţi de reglementare - pentru contributors.ro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite