Programele derulate de Comisia Naţională de Prognoză se întorc la ministere şi vor fi reevaluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Dancă  FOTO Eduard Enea
Ionel Dancă  FOTO Eduard Enea

Programele de finanţare şi schemele de ajutor de stat derulate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) vor fi transferate ministerelor şi reevaluate pentru a vedea în ce măsură servesc obiectivelor pentru care au fost înfiinţate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, joi, adăugând că reorganizarea instituţiei este într-un stadiu „destul de avansat”.

„Au fost demarate discuţii pentru reorganizarea Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, astfel încât toate acele funcţii care au fost adăugate şi care nu au nicio legătură cu activitatea de bază a comisiei să fie reorganizate şi alocate instituţiilor care au responsabilităţi în domeniu. Dacă vorbim de scheme de ajutor de stat, acestea, în mod firesc, trebuie să fie la Ministerul Finanţelor sau alt minister de resort cu atribuţii în domeniu. Dacă vorbim despre proiecte de dezvoltare locală, acestea trebuie să fie gestionate de către Ministerul Lucrărilor Publice şi al Dezvoltării”, a declarat Ion Dancă, joi, în urma şedinţei de Guvern.

Întrebat dacă proiectele respective vor fi continuate de alte ministere sau nu vor mai fi bugetate de anul viitor, şeful Cancelariei a spus: „Urmează să decidem la nivelul fiecărui minister de resort căruia urmează să-i fie alocată respectiva activitate”.

La preluarea mandatului, noul premier, Ludovic Orban, a decis demiterea lui Ion Ghizdeanu de la conducerea CNSP. În locul său a fost numit Nicolae Cristian Stănică, fost vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Programele derulate de Comisia de Prognoză:

„Adevărul” a scris anterior cum Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a devenit un braţ prin care Guvernul controlează discreţionar infrastructura, Fiscul, ajutoarele de stat şi investiţii de zeci de miliarde de euro.

- Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI). Prin acest program au fost aprobate deja trei tranşe de investiţii locale, în valoare de aproape 11 miliarde euro. De asemenea, mai există o listă de proiecte eligibile, care însumează cereri de finanţare de peste 19 miliarde de lei.

- Programul „Investeşte în tine”. Comisia de Prognoză decidea ce tineri vor primi credite cu dobândă zero, garantate de stat, în valoare de până la 60.000 de lei pentru dezvoltare personală. Anul trecut au fost depuse cereri cu o valoare cumulată de 88 milioane de lei.

- Ajutoare de stat şi alte finanţări. Comisia de Prognoză a primit de asemenea dreptul să coordoneze direcţionarea ajutoarelor de stat către mai multe domenii, precum industria cinematografică (buget anual de 50 milioane de euro) şi finanţările prin Programul staţiuni balneare (angajamente de 400 milioane lei numai în 2019). Mai mult, Comisia de Prognoză va coordona acordarea de finanţare de până la 500.000 euro pentru fiecare dintre cele 1.000 de grădiniţe cu program sportiv planificate a fi construite prin programul guvernamental „gROwth - Investim în copii, investim în viitor”.

- Programul de Investiţii strategice în parteneriat public-privat. Guvernele PSD au lansat licitaţii pentru construirea a numeroase autostrăzi în PPP, dar niciuna nu a fost finalizată, până în prezent. România a renunţat şi la un contract cu Banca Mondială pentru a moderniza ANAF, anunţând că vrea PPP în schimb, dar şi acesta a picat. Alte numeroase investiţii planificate în PPP sunt în stadiu incert. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite