Profitul OMV Petrom a crescut cu 140%, anul trecut, la 2,49 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Gheorghe

Profitul net al OMV Petrom a crescut impresionant, anul trecut, cu 140%, până la valoarea de 2,49 miliarde de lei, faţă de 1,04 miliarde de lei în 2016.

Astfel, profitul pe acţiune este de 0,0113 lei, de 4 ori mai mare faţă de  aceeaşi perioadă a anului 2016. Compania propune un dividend pentru anul 2017 de 0,020 /acţiune, în creştere cu 33% faţă de 2016.

Pentru 2018, compania şi-a planificat un nivel al investiţiilor de 3,7 miliarde lei, în principal pentru intensificarea activităţii de foraj, proiectul Neptun, revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi şi pentru proiectul Poli-combustibili. În timp ce prioritatea rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream, compania estimează un declin al producţiei medii zilnice de 4% comparativ cu 2017, excluzând vânzările de zăcăminte.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom SA, declară: „În T4/17 am beneficiat de cererea crescută pentru electricitate şi combustibili, precum şi de preţurile mai mari ale mărfurilor; în acest context, marjele de rafinare au fost mai mici cu 1 USD/bbl comparativ cu T4/16. Ne-am continuat iniţiativele de optimizare a costurilor; cu toate acestea, rezultatele T4/17 au fost afectate de cheltuieli de explorare mai mari şi cheltuieli nerecurente generate de renegocierea contractului colectiv de muncă”.

În 2017, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale aproape s-a dublat la 3,3 miliarde lei, ambele segmente, Upstream şi Downstream, având contribuţii similare. Segmentul Upstream a beneficiat de preţuri realizate mai bune, costuri de producţie şi cheltuieli cu amortizarea mai mici. Rezultatul Downstream Oil reflectă marje de rafinare mai bune precum şi o cerere mai mare. Rezultatul Downstream Gas a reflectat în principal marje solide la electricitate şi venituri din asigurarea aferentă centralei electrice de la Brazi. Toate cele amintite anterior au condus la un flux de trezorerie din activităţi de exploatare de 6 miliarde lei în 2017. Pe parcursul anului, am efectuat investiţii de 3 miliarde lei şi am plătit dividende în valoare de 0,8 miliarde lei, rezultând un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de 2,7 miliarde lei.

Pe baza rezultatelor preliminare şi a fluxului de trezorerie extins foarte bun realizate în 2017, Directoratul propune un dividend în valoare de 0,020 lei/acţiune pentru anul financiar 2017, în creştere cu 33% faţă de anul anterior, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 45%. Propunerea finală privind dividendul va fi supusă aprobării de către Consiliul de Supraveghere şi AGA din aprilie 2018.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite