Produsele tradiţionale îşi fac loc în hipermarket

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii tradiţionali vor putea să-şi vândă marfa în standuri special amenajate în marile magazine, potrivit unei decizii a retailerilor şi a Autorităţii Sanitare Veterinare. Românii care preferă gustul produselor tradiţionale româneşti din Banat sau din Maramureş le vor cumpăra din magazinul de lângă casă, nu doar de la târgurile de profil.

precum telemeaua de vacă „Simeria" produsă de braşovenii get-beget, cârnaţii autentici de Pleşcoi, clisa afumată sau pălinca de Bihor vor putea fi cumpărate de pe rafturile supermarketurilor şi hipermarketurilor din ţară, decizia fiind luată ieri în cadrul unei întâlniri între retaileri şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Vom putea da consumatorilor posibilitatea de a-şi procura produse tradiţionale verificate sanitar - veterinar din supermarketuri, iar reţelelor de retaileri o diversificare a produselor comercializate", arată Marian Zlotea, preşedintele ANSVSA. Singura condiţie impusă producătorilor pentru a-şi vinde marfa aici este să aibă patalamaua de producător tradiţional atestat.

„În primă etapă am avut o întâlnire cu reprezentanţii retailerilor pentru a vedea dacă există interes pentru o asemenea propunere, iar acum vom centraliza solicitările producătorilor din toată ţara şi le vom trasmite apoi marilor magazine", a declarat pentru „Adevărul" Marian Zlotea.

Aşa încât, producătorii din zone precum Banat sau Maramureş vor avea standuri special amenajate în hipermarketuri şi supermarketuri. „În urma solicitărilor pentru a organiza diverse târguri de produse tradiţionale, am vrut să le oferim producătorilor posibilitatea de a-şi vinde produsele în tot timpul anului şi nu doar cu ocazia unor astfel de manifestări", explică preşedintele ANSVSA.

În ceea ce priveşte condiţiile de vânzare, reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) spun că producătorii trebuie să fie persoane fizice autorizate (PFA) sau persoane juridice (firme).

Producătorii, doar cu ştampilă

„Producătorilor li se aplică aceleaşi prevederi ca în cazul oricăror alţi comercianţi. Trebuie să facem diferenţa dintre cei care vând în pieţe cu găleata şi cei care sunt producători atestaţi", arată Delia Nica, vicepreşedintele AMRCR.

Producătorii vor trebui să emită facturi pentru marfa vândută, ca orice alt comerciant. „Spre deosebire de regulile unei pieţe în aer liber sau a unui târg, unde producătorii pot plăti doar taxa de stand sau cea de tarabă, în marile magazine aceştia vor fi plătitori de TVA", adaugă Nica. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în 2009, în România existau 449 de produse tradiţionale atestate.

Atestarea unui produs tradiţional

Producătorul trebuie să depună la Ministerul Agriculturii un caiet de sarcini care cuprinde reţeta (exemplu - lapte de vacă amestecat cu lapte de bivoliţă), modul de preparare, anumite ingrediente şi prezentarea acestuia.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite