Producătorii de ţigări cer Guvernului amânarea cu şase luni a termenului de implementare a noii Directive a tutunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România riscă intrarea pe deficit bugetar excesiv dacă nu acordă producătorilor de ţigări o perioadă de tranziţie de şase luni de la publicarea Legii de transpunere a Directivei tutunului susţine directorul Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, Gilda Lazăr.

Producătorii de ţigări i-au cerut premierului Dacian Cioloş amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că în caz contrar există riscul blocării pieţei.

Gilda Lazăr a estimat că taxele, pe două luni, la bugetul de stat pe care le plătesc jucătoriidin piaţa tutunului se ridică la circa 500 de milioane de euro.

„Ţinta de deficit bugetar este de 2,95%. Dacă noi nu plătim două luni taxele, pentru că nu vindem, nu pentru că nu vrem, s-ar putea să intrăm pe un deficit bugetar excesiv. Este o limită foarte strânsă. Guvernul trebuie să decidă: vrea să funcţionăm în continuare ca industrie legală şi să plătim taxele sau să se intre în procedură de deficit excesiv”, a declarat Gilda Lazăr.

Probleme de producţie

Potrivit reprezentantului JTI România, Directiva UE care prevede schimbări importante în procesul de producţie şi de ambalare a ţigaretelor, intră în vigoare pe data de 20 mai 2016 în toate statele UE. Ea susţine că în acest moment România nu are încă definitivat proiectul de Lege prin care să se aplice această directivă, astfel încât producătorii să stie cum să procedeze de acum înainte.

Potrivit documentului UE, cei ce activează în industria tutunului trebuie să tipărească cu caractere mai mari care sunt riscurile fumatului, dar să respecte şi introducerea anumitor ingredienţi în produse.

„În momentul de faţă nu ştim care vor fi ingredienţii permişi pentru fabricarea produselor din tutun. Potrivit directivei ar trebui să existe o listă prioritară de 15 ingredienţi. Deocamdată nu am văzut-o, pentru că nu este gata nici la nivelul Comisiei Europene. Ingredienţii pe care avem voie să-i folosim, vor apărea probabil la trei luni după adoptarea legii. Cum putem noi să ştim la 20 mai ce punem în ţigarete, dacă cei de la Ministerul Sănătăţii nu ştiu”, a mai precizat Gilda Lazăr.

Reprezentantul JTI România mai spune că sunt probleme şi cu ambalajele. „Avem un număr limitat de furnizori locali în ceea ce priveşte ambalajul. Capacităţile de producţie ale acestor furnizori trebuie adaptate cu ceva timp înainte, mai ales că toate cele 28 de state vor face asta. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, pentru că nu ştim ce. Dacă legea va fi publicată în Monitorul Oficial la 20 mai, noi abia de atunci vom putea începe etapele. Pachetele ar fi gata spre toamnă, iar pregătirea produselor conforme ar începe undeva de Crăciun. Ca să fim gata la 20 mai cu produsele conforme, aveam nevoie ca legea să fie publicată la 20 decembrie 2015”, a explicat Gilda Lazăr.

Aceasta mai spune că în Uniunea Europeană doar opt ţări au implementat noua directivă, iar altele sunt în diverse stadii, mai mult sau mai puţin avansate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite