Producătorii de energie îi cer premierului Cioloş să permită exportul de electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

Reprezentanţii producătorilor de energie electrică deţinuţi de stat vor cere premierului Dacian Cioloş să permită exportul de electricitate, a declarat pentru Mediafax directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

"România este aproape independentă din punct de vedere energetic. Avem tot ce ne trebuie - soare, vânt, apă, uraniu şi putem fi un hub regional. Însă pentru asta ai nevoie să exporţi energia pe care o produci. După cum ştiţi, nu putem exporta energie, potrivit legii, dar avem reţele de interconectare pe care le putem folosi. În Ungaria, de exemplu, preţurile la energie sunt mai mari. Rezultatele noastre, ale producătorilor de energie, ar fi mult îmbunătăţite dacă am exporta energie", a afirmat Lulache. În acest sens, mai mulţi producători şi-au exprimat dorinţa de a discuta cu noul premier, Dacian Cioloş.

"Guvernarea anterioară s-a arătat dispusă să modifice legea, a cerut propuneri de modificare, le-am dat, o să o luăm de la capăt. Vom continua discuţiile cu noul Guvern. Am discutat deja cu noul ministru şi am solicitat o întâlnire şi cu premierul. Îmi place să cred că vocea noastră a devenit puternică şi sper să avem nişte demersuri cât de repede", a adăugat Lulache.

În ceea ce priveşte posibila listare a unui pachet suplimentar de acţiuni, Lulache a spus că nu există o decizie clară în acest sens, dar că listarea unui alt pachet minoritar ar fi un demers normal, conform Mediafax.

  "Eu cred că va trebui să se întâmple încă un pas cel puţin pentru că, din punctul meu de vedere şi din toate discuţiile pe care noi le avem în mod constant cu investitorii, discountul pe care îl vedem pe piaţă al acţiunilor SNN este generat cu siguranţă de ce se întâmplă pe piaţa de energie, dar şi de free-float-ul foarte mic şi de lipsa de lichiditate. Şi atunci eu cred că este un demers absolut normal ca, la un moment dat, nu foarte târziu, să se întâmple cel puţin o creştere a free-float-ului, deci să mai avem încă o vânzare de un pachet. Că el poate fi un pachet minoritar... dar aici este o discuţie mai complicată. Şi ştiu că se ia oarecum în calcul, ideea nu este respinsă de nimeni până acum", afirmă Lulache.

Nuclearelectrica estimează o producţie de energie de 10,89 milioane MWh în 2016, în scădere faţă de acest an, întrucât reactorul 1 va fi oprit timp de o lună şi 20 de zile. Comparativ, în 2015, producţia companiei este estimată la 10,5 milioane MWh.

  "Anul viitor va fi cu şi mai multe provocări decât acum, pentru că oprirea planificată a reactoului 1 va fi mai lungă decât perioada obişnuită, de o lună. Se vor face nişte operaţiuni care nu s-au mai făcut până acum, unele lucrări suplimentare de întreţinere a generatorului de aburi, iar aceste operaţiuni vor fi cu impact, vom avea o producţie mai mică decât în anii anteriori. Vom avea cel puţin 20 de zile de oprire planificată în plus, ceea ce înseamnă 20 de zile fără megawatti vânduţi, dar înseamnă şi costuri mai mari. Să ai o producţie mai mică la costuri mai mari nu este uşor", afirmă Lulache.

Acesta este un demers standard, implementat de centralele de tip CANDU 6 la nivel global, o singură dată pe toată durata iniţială de viaţă de 30 de ani a unei unităţi nucleare, în functie de analiza datelor tehnice.

"Analizele aferente prelungirii opririi planificate au evidenţiat, ulterior opririi prelungite din anul 2016, avantaje de natură economică şi tehnică materializate prin îmbunătăţirea eficientei ciclului termic ce are drept rezultat creşterea producţiei cu circa 1.5-2% faţă de nivelul prognozat în lipsa efectuării acestei lucrări. Aceleaşi analize au indicat că momentul optim de realizare a acestei lucrări la Unitatea 1 este în cadrul opririi planificate din 2016", a arătat directorul Nuclearelectrica.

Centrala din Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, are în funcţiune două reactoare, care acoperă 18-20% din necesarul anual de energie electrică la nivel naţional. Compania de stat are circa 2.100 de angajaţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite