Producători de electronice amendaţi pentru că au fixat preţuri mai mari la vânzările online. Unde şi-au vândut produsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a amendat patru companii care operează în domeniul electronicelor de consum cu peste 111 milioane de euro (130 de milioane de dolari) pentru că în perioada 2011 - 2015 au fixat preţuri mai ridicate la vânzările online.

Comisia Europeană a lansat în luna februarie 2017 o investigaţie pe piaţa electronicelor de consum. Rezultatul acesteia a fost că  Philips, Pioneer, Asus şi Denon & Marantz au impus retailerilor online preţuri minime sau fixe, astfel încât la consumator produsele ajungeau la suprapreţ. 

„Ca rezultat al acţiunilor celor patru companii, milioane de consumatori europeni s-au confruntat cu preţuri mai ridicate la electrocasnice, computere, căşti şi multe alte produse, ceea ce este ilegal conform reglementărilor antitrust ale UE”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Comisia Europeană a detaliat, în comunicat comportamentul ilegal al celor patru producători. Astfel, Asus (cu sediul în Taiwan) ar fi monitorizat preţul de revânzare al comercianţilor cu amănuntul pentru anumite produse hardware şi electronice, cum ar fi notebook-urile şi afişajele. Conduita Asus a avut legătură cu două state membre (Germania şi Franţa) şi a avut loc între 2011 şi 2014. Potrivit Comisiei Europene, Asus ar fi intervenit la vânzătorii cu amănuntul pentru a le cere majorări de preţuri.

Denon & Marantz, cu sediul în Japonia, a intervenit în menţinerea preţurilor de revânzare în ceea ce priveşte produsele de consum audio şi video cum ar fi căştile şi difuzoarele mărcilor Denon, Marantz şi Boston Acoustics în Germania şi Olanda între 2011 şi 2015.

Philips, cu sediul în Olanda, a intervenit în menţinerea preţurilor de revânzare în Franţa, între sfârşitul anului 2011 şi 2013, în ceea ce priveşte o gamă largă de produse electronice de larg consum, cum ar fi aparatele de bucătărie, aparatele de cafea, aspiratoarele, sisteme home cinema şi home video, uscătoare de păr şi maşini de tuns.

În paralel cu menţinerea preţurilor de revânzare pentru produsele home theater, difuzoarele iPod, seturile de difuzoare şi produsele hi-fi, Pioneer, cu sediul în Japonia, a limitat, de asemenea, capacitatea comercianţilor săi de a vinde transfrontalier către consumatorii din alte state membre pentru a susţine preţurile de revânzare în diferite state membre, de exemplu prin blocarea comenzilor comercianţilor cu amănuntul care au vândut produse transfrontaliere. Intervenţiile Pioneer au durat de la începutul anului 2011 până la sfârşitul anului 2013 şi au vizat 12 ţări (Germania, Franţa, Italia, Regatul Unit, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Belgia, Olanda şi Norvegia).

Amenzile

Toate cele patru companii au cooperat cu Comisia Europeană şi şi-au recunoscut faptele şi încălcarea normelor UE antitrust. Prin urmare, Comisia a acordat reduceri la amenzile în funcţie de amploarea acestei cooperări, de la 40% (pentru Asus, Denon & Marantz şi Philips) până la 50% (pentru Pioneer).

Cea mai mare amendă a fost primită de compania Asus din Taiwan - 63,5 milioane de euro, în timp ce firma olandeză Philips va plăti aproape 30 de milioane de euro. Grupul nipon Denon and Marantz va plăti 7,7 milioane de euro, iar altă companie din Japonia, Pioneer, va achita aproape 10,2 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite