Procedurile de achiziţii publice au fost simplificate. Principalele modificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a anunţat joi că procedurile de achiziţii publice au fost modificate printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern. Ludovic Orban a declarat săptămâna trecută că „Vremea în care proiectele de investiţii se derulau în ritm de melc a trecut”.

„Un alt act normativ adoptat în şedinţa de Guvern din această seară este o ordonanţă de urgenţă în domeniul achiziţiilor publice. Aceasta a fost adoptată în prima lectură în şedinţa de Guvern anterioară, ca urmare a declarării neconstituţionale a Ordonanţei 23/2020 în privinţa unor aspecte legate de funcţionarea unor instanţe chemate să judece contestaţii la proceduri de achiziţii publice.

Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, noua ordonanţă de urgenţă în domeniul achiziţiilor publice pune în acord textul actului normativ cu decizia CCR şi, în acelaşi timp, adoptă soluţiile pentru accelerarea şi simplificarea procedurilor de achiziţii publice.

Au fost stabilite termene fixe de evaluare a ofertelor detaliate pe diverse tipuri de proceduri, a fost redus timpul controlului ex ante prin digitalizarea acestui control şi, de asemenea, prin aplicarea unui mecanism informatic pentru proceduri simplificate în evaluarea ofertelor”, a declarat Ionel Dancă, după şedinţa de Guvern.

Orban: „Vremea în care proiectele de investiţii se derulau în ritm de melc a trecut”

Premierul Orban, aflat a declarat săptămâna trecută, în cadrul vizitei de pe şantierul drumului expres Craiova-Piteşti că nu mai pot fi tolerate piedicile pentru dezvoltarea infrastructurii, principala prioritate a Guvernului.

„Vremea în care proiectele de investiţii se derulau în ritm de melc a trecut. Nu mai putem tolera ceea ce s-a întâmplat de zeci de ani, în care proceduri de achiziţie să dureze ani de zile până se ajunge la desemnarea câştigătorului.

Nu mai tolerăm nicio împiedicare a unui proiect de infrastructură care să fie făcută de funcţionari sau de conducători de instituţii care nu înţeleg că prioritatea zero a României este modernizarea prin investiţii în infrastructura de transport, în infrastructura energetică, în infrastructura de sănătate, în infrastructura de comunicaţii, în infrastructura de educaţie şi în infrastructura agricolă”, a declarat premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite