Privilegiaţii din ASF primesc cadou imunitate şi noi diurne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii din Autoritatea de Supraveghere Financiară vor primi un soi de imunitate penală, iar o serie de cheltuieli precum transport şi cazare le vor fi decontate, dacă nu locuiesc în Bucureşti, deşi primesc unele din cele mai mari salarii din instituţiile statului.

Deputatul PNL Florin Roman a iniţiat un proiect de lege care de facto dă imunitate şefilor şi unor angajaţi din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Iniţiativa, depusă luni în Parlament, a fost adoptată deja, marţi, de Camera Deputaţilor şi merge către Senat, cameră decizională, pe repede-înainte.

Florin Roman afirmă că membrii Consiliului ASF şi angajaţii cu atribuţii de supraveghere şi control sunt adesea supuşi unor presiuni, adesea în instanţă, din partea entităţilor pe care le controlează şi le sancţionează, motiv pentru care au nevoie să fie protejaţi de către lege. „Nu poţi să te duci să aplici o sancţiune care înseamnă 1% din capitalul social unei firme de asigurări, care are capital social de sute de milioane de euro, fără să stai cu sabia deasupra capului că cineva din piaţă are suficienţi bani să plătească un atac public. Trebuie să iei decizii corecte şi atunci trebuie să fii protejat de lege”, a declarat Roman, marţi, în Parlament.

Aşadar, el propune ca o serie de angajaţi ai ASF să fie exoneraţi de la răspunderea civilă sau penală, astfel încât ei să îşi poată exercita atribuţiile în mod obiectiv. Ei vor putea fi traşi la răspundere doar în situaţia în care instanţa judecătorească constată că au acţionat cu rea credinţă sau cu neglijenţă.

„Membrii Consiliului ASF, precum şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere şi control, nu răspund civil ori penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act ori fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere şi control”, arată prevederea din proiectul de lege.

În plus, ASF va fi obligată să acopere cheltuielile de judecată pentru persoanele vizate, lucru care nu se întâmplă în prezent. Spre comparaţie, ASF arată în raportul anual că persoanele care cheamă instituţia în judecată sunt reprezentate adesea de mari societăţi de avocatură, care angrenează în acest proces experienţă şi resurse umane/materiale considerabile.

Un celebru avocat consultat de „Adevărul” este de părere că această prevedere le conferă un soi de imunitate reprezentanţilor ASF, însă numai în anumite ipoteze. În cele din urmă, totul va ţine de instanţa care va aprecia dacă angajatul vizat a fost de bună credinţă şi nu a greşit nimic. Acest lucru nu va descuraja însă procesele împotriva ASF, este de părere specialistul. Acesta susţine însă că prevederea este redactată într-un mod nefericit şi că există şanse să nu fie declarată constituţională, în cazul în care este contestată la Curtea Constituţională.

Noi privilegii pentru cei mai privilegiaţi

Totodată, proiectul iniţiat de Florin Roman introduce o serie de privilegii pentru membrii Consiliului ASF. Mai precis, membrii Consiliului care nu au domiciliul în Bucureşti vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu locuinţa de serviciu, cazarea, diurnă şi transport, în condiţiile stabilite prin lege. Potrivit lui Florin Roman, trei din cei nouă membri ai Consiliului au domiciliul în afara Capitalei. Deputatul PNL afirmă că nu a calculat un impact financiar al acestei prevederi, deoarece oricum Autoritatea se autofinanţează prin intermediul pieţelor pe care le supraveghează şi reglementează.

Cu toate acestea, este greu de înţeles de ce s-ar introduce astfel de beneficii pentru reprezentanţii ASF, în contextul în care angajaţii Autorităţii primesc unele din cele mai mari salarii din instituţiile statului şi chiar comparativ cu mediul privat. Membrii Consiliului ASF sunt remuneraţi cu sume cuprinse între 8.000 şi 14.500 de euro lunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite