Privatizarea CFR Marfă: Termenul final era mai 2016, dar miniştrii din cabinetul Cioloş cer amânarea cu doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deadline-ul pentru privatizarea CFR Marfă era mai 2016 FOTO Mediafax
Deadline-ul pentru privatizarea CFR Marfă era mai 2016 FOTO Mediafax

Un memorandum înaintat premierului Dacian Cioloş de către miniştrii economici prevede schimbarea strategiei de privatizare a CFR Marfă şi amânarea procesului până în trimestrul I al anului 2018. Privatizarea trebuia încheiată în 2016, când a expirat aprobarea unui ajutor de stat.


Una dintre propunerile Ministerului Transporturilor invocă un plan de acţiune pentru „restructurarea companiei CFR Marfă, urmată de demararea procesului de privatizare începând cu trimestrul I 2018”, potrivit mediafax.ro.

„După implementarea programului de restructurare, programat a se derula în cursul anului 2017, şi emiterea de către consultantul ce va fi selectat de către CN CFR Marfă SA a opiniilor şi concluziilor (...) se preconizează modificarea/actualizarea strategiei de privatizare aprobată prin HG nr. 46/2013 cu obţinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv de la CSAT şi Consiliul Concurenţei”, se arată în documentul citat.

Dar procesul de privatizare – prin listarea la Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni – trebuia încheiat până în luna mai 2016, pentru că atunci a expirat termenul unui ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană pentru CFR Marfă şi acordat chiar în vederea privatizării.

Au fost, astfel, convertite în acţiuni datorii de 380 de milioane de euro, urmând ca pe Bursă să se listeze 25%, apoi alte 26% din acţiunile CFR Marfă. Altfel, societatea „ar ajunge cu siguranţă în faliment”, se arăta într-un proiect de strategie de privatizare din 2015 care prevedea listarea la Bursă a transportatorului public feroviar.

Pe lângă problema acestui ajutor de stat, privatizarea CFR Marfă mai evidenţiază şi dificultatea evaluării companiei. Dacă la prima încercare de vânzare, în 2005, societatea era evaluată la un miliard de euro, la ultima încercare – în 2013 – statul a cerut doar 180 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite