Primarul care bagă beţe în eolienele CEZ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Etapa din Cogealac a celui mai mare parc eolian terestru din Europa, pe care cehii de la CEZ îl construiesc în Dobrogea, este în pericol de a nu mai fi realizată. Edilul-şef din Cogealac susţine că întregul teren disponibil aparţine deja unui alt parc eolian. Cehii l-au dat în judecată pentru abuz de putere şi cer ajutorul Guvernului.

Proiectul eolian de 600 de MW din comunele Fântânele şi Cogealac, judeţul Constanţa, estimat la un total de 1,1 miliarde de euro, pe care CEZ l-a cumpărat în 2008 de la Continental Wind Partners (CWP), riscă să-şi piardă titulatura de „cel mai mare parc eolian terestru din Europa". Aceasta deoarece a doua etapă a sa, cea din comuna Cogealac, unde ar trebui instalate 100 de turbine din totalul de 240, este blocată de primarul din localitate, care refuză să acorde ultimul aviz.

„Mai avem nevoie de avizul pentru utilizarea şi consolidarea drumurilor din comună, necesar pentru eliberarea autorizaţiei de construire de către Consiliul Judeţean Contanţa. Primarul din Cogealac refuză fără motiv să ne dea acest aviz, încălcând legea", au declarat, pentru „Adevărul", reprezentanţii Continental Wind Project Management, companie care asigură managementul proiectului.

Aceştia spun că lucrările la etapa Cogealac ar fi putut începe încă din toamna anului trecut, iar această întârziere înseamnă pierderi de 30 de milioane de euro până în prezent.

Semnal negativ pentru investitori

Astfel, CWP a trimis, în luna martie, un memoriu primului-ministru, Parlamentului şi altor instituţii, prin care cere deblocarea situaţiei. „Faza a doua a proiectului, care este amplasată în cea mai mare parte în extravilanul comunei Cogealac, se află în pericolul de a nu mai fi realizată din cauza primarului comunei", au scris oficialii CWP în memoriu.

Pe de altă parte, primarul Cati Hristu susţine că CEZ şi CWP nu au niciun drept să instaleze turbine în comuna sa, întrucât întregul teren disponibil a fost concesionat încă din 2007 către un alt proiect eolian, de 600 de MW, achiziţionat de spaniolii de la Iberdrola.

„CWP a făcut contracte cu oamenii pentru terenuri fără avizul Consiliului Local. Noi nu putem să dăm terenul în acelaşi timp către două firme, întrucât, potrivit reglementărilor, între turbinele eoliene trebuie să existe o distanţă minimă de 700 de metri. CWP a vândut către CEZ ceva ce nu-i aparţinea, iar CEZ a greşit că nu s-a interesat", ne-a declarat edilul din Cogealac.

La rândul lor, reprezentanţii CEZ susţin că au analizat atent proiectul de 1,1 miliarde de euro, atât tehnic, cât şi juridic, înainte de a-l achiziţiona.

„Credem că nu există niciun motiv real pentru a nu finaliza această investiţie, în condiţiile în care CEZ îndeplineşte atât cerinţele legale, cât şi pe cele tehnice. Felul în care autoritatea din Cogealac înţelege să se comporte în relaţia cu CEZ poate da un semnal extrem de negativ către alţi investitori care ar putea fi interesaţi să investească în România", ne-a declarat Ondrej Safar, manager de proiect în cadrul CEZ România. Potrivit lui, aceste acţiuni reprezintă abuz de putere din partea unui oficial public, astfel că CEZ a depus mai multe plângeri penale împotriva edilului.

Probleme şi la etapa Fântânele

Prima etapă, cea din Fântânele, cuprinde 140 de turbine, din care 80 sunt instalate deja. Însă şi aici sunt probleme, pentru că patru dintre centrale se află pe raza comunei Cogealac, iar primarul a oprit lucrările, invocând lipsa autorizaţiei de construcţie.

„Pentru cele patru turbine construite pe teritoriul comunei Cogealac am obţinut toate documentele şi autorizaţiile înainte de începerea construirii lor, în condiţiile în care aceste patru turbine fac parte din etapa Fântânele a parcului eolian şi sunt incluse în autorizaţia de construcţie emisă de Consiliul Judeţean Constanţa (pentru etapa Fântânele - n.r.)", a mai spus oficialul CEZ.

Mai mult, staţia de transformare care leagă întregul parc eolian la sistemul energetic naţional se află tot în comuna Cogealac, în satul Tariverde. Terenul pe care a fost construită staţia a fost retrocedat unui proprietar şi vândut ulterior celor de la CEZ. Recent, comisia de retrocedare s-a răzgândit, iar CEZ s-a adresat justiţiei şi în acest caz.

80 de turbine sunt gata

Primele 80 de turbine de la Fântânele vor începe să producă electricitate în circa două săptămâni. Acestea vor aduce 200 de MW de energie eoliană în sistemul energetic românesc, faţă de 14 MW, cât există în prezent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite