„Prima Casă“ poate fi cedată, dacă nu mai aveţi bani de rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul încheiat pentru achiziţionarea unei locuinţe cu garanţia statului, prin intermediul programului „Prima Casă“, va putea fi transferat unui alt solicitant. Noul beneficiar va plăti ratele aferente în cazul în care titularul nu mai poate suporta rambursarea împrumutului, a decis Guvernul în şedinţa din această săptămână.

Pentru a preveni executarea garanțiilor executate de stat, banca are dreptul să găsească un client eligibil care să preia ratele și creditul. Programul a fost modificat pentru „sezonul“ 2010, astfel încât Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) va garanta creditul în limita a 60.000 de euro pentru imobile vechi ori deja începute, respectiv 70.000 de euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute. De asemenea, cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi. Creditele în euro prin „Prima Casă“ au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară europeană) la trei luni plus maxim 4% pe an. La creditele în lei, rata dobânzii este ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la trei luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Fără spaţiu minim de locuit

Statul va garanta credite la cumpărarea unei locuinţe prin programul „Prima Casă“ şi pentru solicitanţii care au deţinut cote-părţi din case cu alte persoane decât cu soţia sau soţul, dar nu va mai asigura un spaţiu minim de locuit, conform legii, pentru persoane care nu mai achită ratele creditului
Potrivit ultimelor decizii adoptate de Guvern în şedinţa din această săptămână, cei care au deţinut împreună cu alte persoane decât soţul sau soţia cote-părţi din locuinţe, indiferent de modul de dobândire, vor putea de asemenea să apeleze la programul „Prima Casă“.
Terenul pe care sunt construite locuinţele, precum şi locuinţele viitoare vor purta o ipotecă de rang I în favoarea statului, la care se adaugă şi o ipotecă convenţională de rang II în favoarea băncii, care să asigure o garanţie în cazul respingerii cererii de plăată de către FNGCIMM înainte de finalizarea construcţiei.
Guvernul a mai decis ca, în ipoteza în care a fost executată garanţia statului, să fie aplicate măsuri de executare silită imobiliară asupra locuinţelor achiziţionate sau construite în cadrul programului, fără asigurarea unui spaţiu minim de locuit, prevăzut de lege, pentru persoana care nu şi-a respectat obligaţia de plată a ratelor restante şi pentru care statul a plătit valoarea de executare a garanţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite