Preturile la paine, carne si lapte nu vor saltan sustin patronatele in domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De luna viitoare, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare pentru plata facturii la energia electrica. Iar, la iarna, factura la intretinere va fi mai ridicata, pretul national de

De luna viitoare, romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunare pentru plata facturii la energia electrica. Iar, la iarna, factura la intretinere va fi mai ridicata, pretul national de referinta la energia termica majorandu-se de la 1 august, cu 12%. De obicei, scumpirile operate la energia electrica si termica sunt urmate de cresteri de preturi la principalele produse alimentare: paine, carne, lapte. De data aceasta insa, cu unele exceptii, producatorii sunt decisi sa pastreze aceleasi preturi. "In general, producatorii de paine nu vor umbla la preturi. Exceptie fac cei carora piata locala le va permite sa salte putin pretul la paine", ne-a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie (ANAMOB). El sustine ca agentii economici din sector vor mai lucra o luna si jumatate cu graul adus din import. Este vorba despre cele peste 200.000 de tone de grau ce exista la ora actuala in stoc, importate la un pret de 240 $/tona. "Este foarte greu pentru morari si brutari sa reziste in conditiile date, graul importat fiind foarte scump. Apoi, daca ar salta pretul, le-ar scadea vanzarile", precizeaza Marin. "Pe motiv ca vanzarile sunt scazute pe perioada verii, producatorii nu se gandesc sa majoreze pretul la lapte", sustine Florin Popescu, presedintele Asociatiei Producatorilor din Industria Laptelui (APRIL). La randul lor, producatorii de carne si produse din carne nu vor opera modificari de preturi. "Datorita ponderii foarte mici a cheltuielilor cu energia in costurile de productie, pretul produselor din carne nu va creste", anunta Mihai Visan, directorul general al Asociatiei Romane de Carne (ACR).
Noile tarife la energia electrica si termica
Energia electrica si energia termica se scumpesc de la 1 iulie, respectiv 1 august. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis majorarea tarifelor la energia electrica cu 7,8% si la energia termica - cu 12%. Totodata, ANRE a aprobat si cresterea preturilor la energia electrica pentru agentii economici din sector. Astfel, pretul national de referinta pentru energia termica furnizata populatiei a fost majorat de la 800.000 lei/Gcal la 896.000 lei/Gcal. In cazul tarifului de tip social, populatia va plati pentru primii doi kilowati ora 1.857 lei/Kwh, iar pentru cantitatea de energie consumata suplimentar transei de doi kilowati 7983 lei/Kwh. Cei inscrisi la tariful optional de tip monom fara abonament vor fi taxati cu 3.938 lei/Kwh, iar in cazul tarifului optional de tip monom populatia va plati 2.919 lei/Kwh si un abonament de 1.445 lei/zi. Pentru tariful optional de tip monom diferentiat, abonamentul va fi tot 1.445 lei/zi, pretul energiei in zona de zi va creste la 3.550 lei/Kwh, respectiv 2.303 lei/Kwh in zona de noapte. Incepand cu data de 1 iulie, pretul mediu al transportului energiei electrice va creste cu 10,6% si pentru serviciile de sistem functionale cu 22,2%. Pretul mediu de producere la Hidroelectrica se majoreaza cu 10% si la Nuclearelectrica cu 6,7%. Totodata, pretul mediu al serviciilor de distributie si furnizare va creste cu 10,5%. ANRE a decis noile scumpiri in urma solicitarilor de majorare a tarifelor facute de catre societatile din sectorul energetic. "Am gasit justificate motivele prezentate de acestia", ne-a declarat Ion Lungu, presedintele ANRE, referindu-se la cresterea preturilor la carbunele energetic, cu procente cuprinse intre 4 si 10%, inclusiv a tarifului de transport CFR cu 6-10%. Pe lista motivelor prezentate de societati mai sunt enumerate urmatoarele: majorarile trimestriale cu 5% ale pretului la gazele naturale, majorarea costurilor fixe (reparatii, cheltuieli materiale, servicii terti), cresterea costurilor fixe de distributie cu 5%, in limita cresterii indicelui preturilor bunurilor de consum pe primul semestru al anului 2004 etc.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite