Preţul gazului în Europa a crescut la peste 900 de dolari la 1.000 de metri cubi, o mărire de + 3,2% pe întreaga zi

Preţul gazului în Europa a crescut la peste 900 de dolari la 1.000 de metri cubi, o mărire de + 3,2% pe întreaga zi

Foto: Shutterstock

Preţul gazului în Europa la încheierea tranzacţiilor bursei a crescut joi la peste 900 de dolari la 1.000 de metri cubi, conform datelor Bursei de Valori din Londra ICE.

Preţul futures din februarie la hub-ul TTF din Ţările de Jos a crescut la 915 USD per 1.000 de metri cubi sau 78 EUR pe MWh (pe baza cursului de schimb euro/dolar actual, preţurile ICE sunt în euro pe MWh).

Creşterea totală a costului gazului la sfârşitul zilei a fost de 3,2%.

Pe 21 decembrie 2021, preţul gazelor în Europa a depăşit pentru prima dată în istorie 2.000 de dolari la 1.000 de metri cubi, pe fundalul vremii reci şi a rezervelor anormal de scăzute în UGSF-urile (depozitele subterane de stocare a gazelor) europene. Cu toate acestea, în zilele următoare, preţul s-a corectat pe fondul încălzirii din regiune, al reluării producţiei eoliene de energie în Europa şi al veştii că numărul navelor-tanc, care transportă GNL din SUA către Europa, a crescut cu o treime.

Costul futures pe hub-ul TTF este volatil din cauza factorului speculativ şi nu reflectă preţul real al livrărilor fizice către Europa.

Potrivit Gazprom, preţul mediu al exporturilor de gaze prin contracte în 2021 a fost de 280 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările