Preţul gazelor naturale aduce scumpiri  de 10 - 30% pentru toate produsele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
contor-gaze

O analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă scoate în evidenţă o creştere de 4,43 ori a preţului gazelor naturale marfă în ultimul an, gaze vândute pe BRM. Această creştere a preţului gazelor naturale va aduce scumpiri în lanţ la toate produsele, cuprinse între 10 – 30%.

Tranzacţiile realizate pe BRM cu vânzare în semestrul II 2021, arată că această tendinţă a creşterii preţului va continua şi în Q4 2021, probabil atingându-se apogeul în Q1 2022  când preţul este posibil să depăşească valoarea de 200 lei/MWh.

Această situaţie se reflectă şi la nivelul preţului gazelor consumate de consumatorii casnici. Astfel, toţi consumatorii casnici care au trecut anul trecut în piaţa concurenţială urmează să achite pentru următorul an preţuri mai mari cu 75 – 105%. Respectiv un consummator care locuieste intr o casa a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de 778 lei şi urmează să achite în iarna 2021/2022 o factură de 1592 lei.

Având în vedere că mulţi dintre consumatorii casnici au încheiat în urmă cu un an contracte în piaţa concurenţială, contracte care urmează să expire în lunile iulie – septembrie 2021, consumatorii ar trebui să fie foarte atenţi în aceste zile deoarece contractele în general deţin clauze de prelungire a contractului existent la preţul comunicat de furnizor printr-o simplă notificare, fără a ma fi necesară semnarea unui nou contract.

„Astfel, consumatorul se va găsi în situaţia de a achita aceste preţuri în următorul an, în lipsa alegerii unui alt furnizor”, scrie Asociaţia Energia Inteligentă.

Consumatorii trebuie să solicite de la furnizorul actual oferta de preţ pentru noul an contractual, să l compare cu ofertele de preţ din comparatorul ANRE şi în situaţia în care identifică oferte mai bune să aleagă un alt furnizor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite