Preţul energiei scoate din nou sindicaliştii în stradă: Angajaţii ALRO Slatina şi Alum Tulcea se tem de disponibilizări

Preţul energiei scoate din nou sindicaliştii în stradă: Angajaţii ALRO Slatina şi Alum Tulcea se tem de disponibilizări

Sindicalişti Alro Slatina şi Alum Tulcea anunţă că vor protesta, vineri, la sediul Guvernului, temându-se că se vor închide capacităţi de producţie din cauza scumpirii energiei, ceea ce duce la disponibilizarea sau trimiterea în şomaj tehnic a zeci de mii de salariaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Angajaţii cer Guvernului să "limiteze" preţurile la gaz şi electricitate.
 
La protestul programat pentru vineri, între orele 11.00 şi 13.00, în faţa sediului Guvernului, vor participa membri din patru sindicate din industria aluminiului: Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul Prelucrarea aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea. Aceştia reclamă "situaţia gravă" în care se află companiile din industrie pe fondul creşterii tarifelor la gaz şi energie electrică. 
 
"Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Alum Tulcea, prin reducerea producţiei de alumină cu 60%", transmit reprezentanţii celor patru sindicate. 
 
Aceştia atrag atenţia asupra faptului că în acest context vor avea loc disponibilizări sau trimiterea în şomaj tehnic a mii de angajaţi de la cele două companii şi a zeci de mii de salariaţi ai unor firme care depind direct sau indirect de activitatea acestora.
 
"În urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăţilor, factorii de decizie - primul ministru şi ministerele de resort - s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacţionarea bilaterală directă între producători şi agenţii economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncţionalităţii pieţei pentru clienţii mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieţei şi adjudecată de speculanţii de energie. Este clar că restructurarea pieţei de energie este vitală pentru toţi consumatorii de energie. Ca ultimă strigare a sindicatelor şin a tuturor angajaţilor din industrie, cea care a mai rămas în România, este ca Guvernul României să intervină de urgenţă în limitarea preţurilor la energie şi gaze naturale conform Legii concurenţei", mai susţin sindicaliştii. 
 
Aceştia solicită, la modul concret, ca Guvernul să "limiteze" preţurile la energie şi gaz natural la nivelul din decembrie 2020, pentru o perioadă de cel puţin un an, şi să interzică exportul de energie electrică, concomitent cu distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările