Preţul berii s-ar putea dubla în unele state. Efecte vor fi şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto> Revista Nature
Sursa foto> Revista Nature

Berea s-ar putea scumpi, în unele ţări ajungând să aibă un preţ de două ori mai mare, din cauza schimbărilor climatice, care afectează puternic culturile de orz, unul dintre ingredientele principale ale acestei băuturi. Efectele se vor resimţi şi în România, unde consumul anual atinge 82 de litri pe cap de locuitor.

Un studiu  realizat de cercetători de la University of California Irvine (SUA) şi University of East Anglia (Marea Britanie), şi publicat luni în revista „Nature” arată că schimbările climatice ar putea pune probleme amatorilor de bere în următoarele decenii, în condiţiile în care vor provoca o scădere a randamentului culturilor de orz, ingredient principal pentru producţia celei mai populare băuturi alcoolice a lumii.

Potrivit studiului, fenomene meteo extreme precum valuri de căldură şi secetă vor fi înregistrate odată la doi sau trei ani în a doua jumătate a secolului dacă temperaturile continuă să crească în ritmurile actuale. În aceste condiţii, randamentul mediu global al culturilor de orz ar urma să scadă cu 3% până la 17%. Mai puţin orz va însemna mai puţină bere şi creşteri de preţuri.

Ţările unde preţurile ar putea să crească cel mai mult vor fi Irlanda, Italia, Canada şi Polonia. În perioadele unor fenomene meteo extreme, preţul unei sticle de 500 de mililitri de bere în Irlanda ar urma să crească de la 2,50 până la 5,00 de dolari.

Studiul nu a analizat efectele schimbărilor climatice asupra altor ingrediente de bază utilizate la producţia de bere precum este hameiul.

Consumul de bere în România: 82 de litri pe cap de locuitor în 2017

Piaţa berii în România a înregistrat în 2017 o creştere de 2% în ceea ce priveşte volumul, iar consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 82 de litri - pe locul 7 la nivel european, potrivit Asociaţiei Berarii României. Berea îmbuteliată la PET a înregistrat un nou an de scădere, dar tot reprezintă aproape 51% din piaţa locală. Per total, în România, producţia de bere este în proporţie de 97% producţie locală, iar Berarii României suţin că industria berii înseamnă peste 85.000 de locuri de muncă, direct şi indirect. 

În 2017 piaţa berii din România a crescut cu 2%, ajungând la un volum de 16,11 milioane hectolitri, iar consumul de bere pe cap de locuitor a ajuns la 82 de litri, faţă de 80 de litri în urmă cu un an, arată Asociaţia Berarii României în raportul pe 2017. 

La nivel european, suntem pe locul 7 în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor şi pe locul 8 în ceea ce priveşte volumul de bere (pe anul 2016).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite