Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea insolvenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a aşteptat motivarea Curţii Constituţionale pentru a promulga Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă FOTO presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu a aşteptat motivarea Curţii Constituţionale pentru a promulga Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă FOTO presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, după ce la sfârşitul săptămânii trecute Curtea Constituţională a motivat decizia prin care a constatat că este constituţională această lege.

Curtea Constituţională a motivat vinery decizia din 21 mai prin care a constatat că este constituţională Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Curtea Constituţională a decis, în 21 mai, că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este constituţională, respingând sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor în 15 aprilie.

În sesizarea PNL, care a vizat 15 articole, se arăta că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria.

În final, decizia prin care s-a constatat constituţionalitatea a vizat atât cele 15 articole, cât şi legea în ansamblul său.

Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, să îi trimită preşedintelui Băsescu decizia privind Legea insolvenţei, declarată constituţională, pentru ca actul să poată fi promulgat. 

Ponta arăta că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.

Augustin Zegrean a răspuns atunci că CC poate redacta motivarea deciziei până la 20 iunie, respectiv în cel mult 30 de zile de la data pronunţării.

Preşedintele Curţii Constituţionale arăta în răspunsul la scrisoare premierului Victor Ponta că în şedinţa din 21 mai, plenul CC, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că mai multe prevederi din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi ale legii, în ansamblul său, sunt constituţionale, în raport de criticile formulate.

Mai puteţi citi:

Fiscul dă vina pe insolvenţe pentru colectarea slabă la buget. Se pregăteşte terenul pentru un nou Cod al Insolvenţei, mai dur cu datornicii

Încasările statului din taxe şi impozite au crescut cu 5% în primele două luni din acest an, faţă de nivelul din 2013, însă se situează sub estimările Guvernului, iar Gelu Diaconu – preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) – dă vina pe numărul mare de insolvenţe şi folosirea frauduloasă a acestei proceduri pentru a evita plata taxelor către stat.

Ministrul Justiţiei: „Codul insolvenţei trebuie adoptat cât mai repede”

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că proiectul Codului insolvenţei elaborat de Guvern trebuie adoptat cât mai repede, arătând că subiectul insolvenţei persoanelor fizice trebuie tratat într-un proiect separat.

INFOGRAFIE Cum vede Guvernul economia României în 2016

Ghidându-ne după noul program de guvernare şi după promisiunile ferme ale politicienilor de acum, în mai puţin de trei ani ar trebui să avem o economie performantă, cu oameni prosperi, o infrastructură de invidiat şi un stat puternic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite