Preşedintele ASF nu s-a prezentat la audieri în Parlament. Comisiile reunite au votat demiterea lui Mişu Negriţoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD FOTO David Muntean
Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD FOTO David Muntean

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), nu s-a prezentat luni la audieri în comisiile reunite de Buget-Finanţe şi Economică din Camera Deputaţilor şi din Senat, unde era aşteptat să aducă noi explicaţii în scandalul poliţelor RCA, din cauza căruia i se cere demisia. Comisiile reunite au votat revocarea din funcţie a lui Mişu Negriţoiu.

UPDATE Comisiile reunite din Senat şi Camera Deputaţilor au votat în unanimitate revocarea din funcţie a lui Mişu Negriţoiu

Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite într-o şedinţă comună luni, au votat în unanimitate revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat demararea efectivă a procedurii de demitere. Propunerea urmează să fie votată într-o şedinţă comună în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit lui Tudose.

„Am demarat efectiv procedura de demitere. Salariile compensatorii sunt plătite în cazul în care Negriţoiu ar fi demis din cauze neimputabile, ori noi tocmai asta vrem să demonstrăm“, a spus Tudose.


Mişu Negriţoiu a transmis însă către comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi din Senat câte o scrisoare în care cee amânarea audierilor, pentru a avea la dispoziţie suficient timp pentru eleborarea unui punct de vedere, arătând că demiterea sa de către parlament este abuzivă. 

Mişu Negriţoiu a mai fost audiat şi săptămâna trecută în Comisia Economică din Camera Deputaţilor. El a refuzat să-şi dea demisia din funcţia de conducere a autorităţii, deoarece consideră că şi-a îndeplinit bine mandatul, iar preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat că demarează procedurile legale pentru demiterea şefului ASF.

„Îmi asum ce am făcut în aceşti doi ani. Au fost adoptate patru legi. După adoptarea acestor legi s-au făcut cu excese. Nu existe soluţii miracol. Dacă nu aş fi eu, oricine altcineva ar fi aici, trebuie să trecă prin asta. (…)Eu nu am făcut nimic ce nu trebuia făcut“, a afirmat Negriţoiu.

Potrivit lui Mihai Tudose, toţi membrii comisiei i-au cerut demisia de onoare lui Mişu Negriţoiu. „În contextul în care acesta refuză, mergem cu procedurile mai departe cu comisiile reunite. Acesta vor face un acord comun şi vor solicita plenului acest vot de demitere. Va dura o lună-două“, a spus Tudose.

Invitat la Adevărul Live, şeful ASF a declarat că nu îşi va da demisia, mai ales la presiune politică. 

„Orice schimbare introduce o instabilitate în piaţă, iar eu nu vreau să induc această instabilitate. Or, dacă eu îmi dădeam acum o lună demisia, cine mai făcea aceste calcule pentru tarifele maximale? Eu, când am acceptat mandatul, am acceptat şi m-am angajat ca să rezist tocmai ca să ofer această stabilitate. Nu am de gând să îmi dau demisia, mai ales la presiuni politice. Nu o să fac asta niciodată!“, a declarat Negriţoiu. 

Şeful ASF susţine că există perspective diferite de interpretare a rolului ASF, el susţinând că instituţia trebuie să asigure stabilitate pieţei, buna funcţionare a acestora şi că are rol în protecţia consumatorilor, dar nu este responsabilă de stabilitatea preţurilor asigurărilor, acestea fiind liberalizate de la aderarea României la Uniunea Europeană. 

„Mi se pare că Autorităţii i s-au extins de fapto atribuţiile. Cu alte cuvinte, «domnule, de ce nu îi chemaţi pe ăştia de la societăţile de asigurări şi să le spuneţi că atât trebuie să facă prima?»“, a mai spus oficialul ASF.

Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în parlament numirea sa.

Negriţoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Ruşanu, care şi-a dat demisia de la şefia autorităţii din arestul poliţiei, în martie 2014, în condiţiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite