Presa, încurajată să descopere neregulile săvârşite de politicieni: Comisia Europeană a alocat peste 4 milioane de euro

Presa, încurajată să descopere neregulile săvârşite de politicieni: Comisia Europeană a alocat peste 4 milioane de euro

Comisia Europeană a alocat sume importante libertăţii presei şi jurnalismului de investigaţie în Europa, încurajând astfel anchetele care, nu de puţine ori, duc la prinderea şi chiar condamnarea celor care încalcă legea, inclusiv politicieni.

Comisia Europeană a lansat joi, 18 iulie, un apel pentru depunerea proiectelor pentru susţinerea libertăţii presei şi a jurnalismului de investigaţie în Europa. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 27 septembrie, 2019.
 
Suma totală a finanţării ajunge la 4.2 milioane  de euro şi face parte din angajamentul Uniunii Europene pentru a promova, respectiv a încuraja libertatea şi pluralismul mass-media.  Suma va fi alocată prin intermediul a trei arii de acţiune. Prima constă într-un mecanism de reacţie la nivelul întregii Uniuni pentru a reduce încălcările şi deteriorarea libertăţii presei în statele membre (1.4 milioane de euro).
 
 A doua îşi propune crearea unui fond destinat susţinerii jurnalismului de investigaţie transfrontalier în UE (1.5 milioane de euro), iar cea de-a treia arie de acţiune face apel la părţile interesate (ex: jurnalişti, ONG-uri) să propună proiecte care să contribuie la sprijinirea jurnalismului independent şi a cooperării jurnalistice între statele membre, sau care să reafirme importanţa libertăţii presei şi a eticii jurnalistice în Uniunea Europeană (1.3 milioane de euro).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: