Premiul Nobel pentru Economie, acordat americanilor Paul Milgrom şi Robert Wilson, pentru îmbunătăţiri aduse teoriei licitaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nobel economie 2020

Americanii Paul Milgrom şi Robert Wilson au câştigat Nobelul pentru economie, pentru îmbunătăţiri aduse teoriei licitaţiei şi inventarea de noi formate de licitaţie.

Paul Milgrom, în vârstă de 72 de ani, şi compatriotul său Robert Wilson, în valoare de 83 de ani, au conceptualizat o teorie cu privire la optimizarea vânzărilor la licitaţie.

Licitaţiile ajută la vânzarea a numeroase produse, inclusiv artă, minerale şi publicitate pe internet. 

Wilson a dezvoltat o teorie pentru licitaţiile de articole cu o valoare comună, explicând de ce ofertanţii vor oferi mai puţin decât cred că merită obiectul sau serviciul, deoarece se tem să plătească în exces - blestemul câştigătorului.

 

În schimb, Milgrom a venit cu o teorie în care valorile private variază de la ofertant la ofertant în cadrul unei licitaţii. În licitaţiile cu valoare comună, valoarea articolului scos la vânzare este identică printre ofertanţi, dar ofertanţii au informaţii diferite despre valoarea articolului. Acest lucru contrastează cu o licitaţie cu valoare privată în care evaluarea privată a articolului de către fiecare ofertant este diferită şi independentă de evaluările colegilor. 

Wilson şi Milgrom au inventat noi formate pentru a scoate la licitaţie multe obiecte conexe în acelaşi timp - formate care au fost utilizate de guverne pentru a vinde frecvenţe radio.

Milgrom şi Wilson, împreună cu Preston McAfee, sunt cunoscuţi mai ales pentru aşa-numita licitaţie ascendentă simultană, care a fost dezvoltată pentru vânzarea de spectru organizată de Comisia federală de comunicaţii din SUA în 1994. Metoda a fost folosită de atunci pentru a stabili preţurile la lucruri precum electricitate şi gaz.

„Şi-au folosit ideile pentru a proiecta noi formate de licitaţie pentru bunuri şi servicii greu de vândut într-un mod tradiţional, cum ar fi frecvenţele radio. Au început cu teoria fundamentală şi ulterior şi-au folosit rezultatele în aplicaţii practice, care s-au răspândit la nivel global. Descoperirile lor sunt de mare beneficiu pentru societate”, a declarat Peter Fredriksson, preşedintele comisiei de premiere, într-un comunicat care însoţeşte anunţul.

Milgrom s-a născut în 1948 în Detroit. A urmat cursurile Universităţii Stanford, unde a obţinut doctoratul în 1979 şi unde este profesor în prezent.

Wilson s-a născut în 1937 la Geneva, Nebraska, a studiat la Universitatea Harvard şi este acum profesor emerit la Stanford.

Cunoscut din punct de vedere tehnic ca Premiul Sveriges Riksbank în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel, premiul a fost înfiinţat în 1969 şi este acum considerat pe scară largă unul dintre premiile Nobel.

Anul trecut au fost distinşi cu acest premiu franco-americana Esther Duflo şi americanii Abhijit Banerjee et Michael Kremer, pentru lucrări privind reducerea sărăciei în lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite