Premierul Victor Ponta preia interimatul la Finanţe. Şapte interimate într-un mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta le-a arătat miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, cât de stufos este Codul Fiscal, document care urmează să fie aprobat miercurea viitoare şi pentru care a decis să preia interimatul la Finanţe
Premierul Victor Ponta le-a arătat miniştrilor, în şedinţa de miercuri a Guvernului, cât de stufos este Codul Fiscal, document care urmează să fie aprobat miercurea viitoare şi pentru care a decis să preia interimatul la Finanţe

Premierul Victor Ponta va prelua interimatul la Ministerul Finanţelor până miercuri, când Guvernul urmează să aprobe Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, decizia fiind luată în urma întâlnirii pe care acesta a avut-o, vineri seară, cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întoarcerea şefului statului de la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Premierul a declarat, vineri dimineaţă, că îl aşteaptă pe Iohannis să revină în ţară pentru a se consulta cu acesta cu privire la numirea unui nou ministru de Finanţe. Potrivit unor surse guvernamentale, Ponta ar fi făcut mai multe propuneri pentru funcţia de ministru al Finanţelor, însă acestea au fost refuzate, astfel că premierul a decis să preia interimatul până la găsirea unui nou candidat. 

Premierul a anunţat preluarea interimatului Ministerului Finanţelor Publice într-o postare pe contul său de Twitter.

Iohannis a luat act de demisia lui Darius Vâlcov şi a semnat decretul de numire a lui Victor Ponta în funcţia de ministru interimar al Finanţelor.

victor ponta twitter captura

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, era una dintre persoanele cărora Ponta le-a propus să preia portofoliul Finanţelor, însă acesta a refuzat. Manolescu (38 de ani) a intrat în Guvern în ianuarie 2013, susţinut de PNL, însă a fost menţinut ulterior de Ponta. El este specialist în fiscalitate. În cadrul ministerului, el se ocupă de coordonarea elaborării legislaţiei, politicilor şi reglementărilor contabile şi fiscale. 

Manolescu a declarat, pentru „Adevărul", că este exclus ca el să fie viitorul ministru al Finanţelor. "Am văzut numele meu vehiculat în presă, el trebuie însă şters de pe această listă, este exclus".

De asemenea, şi Cristian Socol, consilierul premierului, a refuzat propunerea lui Ponta de a fi ministru al Finanţelor, potrivit unor surse guvernamentale. 

Pentru funcţia de ministru al Finanţelor s-au mai vehiculat numele preşedintelui Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, al fostului ministru al Bugetului şi actual viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea, dar şi al fostului viceguvernator al BNR, Cristian Popa.  

Viorel Ştefan a declarat, vineri la prânz, pentru Adevărul, că nu a primit nicio propunere pentru a prelua portofoliul Finanţelor. 

Ponta, şapte interimate într-un mandat 

Este a şaptea oară când premierul Victor Ponta preia interimatul unui minister, după ce a condus Justiţia de două ori, Cultura, încă o dată Finanţele, Transporturile, dar şi Ministerul Sănătăţii. La Justiţie, Ponta a fost interimar înainte de venirea Monei Pivniceru, în 2012, şi  în martie 2013, după plecarea lui Pivniceru la CCR, la ţanc pentru a face numirile la Parchete. 

Ponta a mai fost interimar la Sănătate, în 2012, după demisia lui Vasile Cepoi, iar în 2013, după plecarea lui Relu Fenechiu, a ajuns interimar la Transporturi, chiar în mijlocul scandalului referitor la privatizarea CFR Marfă. Ulterior, Ponta a mai preluat interimatul Ministerului Finanţelor după plecarea lui Daniel Chiţoiu, iar după ce a fost părăsit şi de UDMR, Ponta a condus o perioadă îndelungată şi Ministerul Culturii. 

În comparaţie cu Ponta, foştii premieri Mihai Ungureanu, Emil Boc şi Călin Popescu Tăriceanu au avut patru mandate de interimar în opt ani. 

Joi, premierul Victor Ponta a anunţat că a aprobat demisia lui Darius Vâlcov din postul de ministru al Finanţelor, având în vedere cererea DNA de arestare a acestuia, şi că va prezenta în cel mai scurt timp preşedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru acest portofoliu.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Duminică, Darius Vâlcov i-a înaintat premierului Victor Ponta demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, dar Ponta a precizat atunci că acesta va rămâne ministru până la finalizarea noului Cod Fiscal.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite