UPDATE Victor Ponta şi Mugur Isărescu discută la BNR pentru a numi un nou şef la ASF. A venit cu Mişu Negriţoiu, favorit pentru şefia ASF, şi cu Ioana Petrescu

UPDATE Victor Ponta şi Mugur Isărescu discută la BNR pentru a numi un nou şef la ASF. A venit cu Mişu Negriţoiu, favorit pentru şefia ASF, şi cu Ioana Petrescu

Premierul Victor Ponta va discuta în această dimineaţă cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, despre propunerea privind şefia ASF FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a anunţat că va prezenta propunerea pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) după ce va avea o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, programată pentru miercuri dimineaţa. La sediul BNR au mai venit Mişu Negriţoiu, favorit în cursa pentru şefia ASF, şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mai am o discuţie mâine dimineaţă cu domnul guvernator şi vom anunţa propunerea“, a spus Ponta, marţi, la Parlament.
 
Luni, premierul Victor Ponta a declarat că PSD, UNPR, PC şi UDMR vor avansa, marţi, o propunere comună pentru şefia ASF, el arătând că va avea o discuţie în prealabil şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pe această temă.
 

UPDATE: La discuţii participă Mişu Negriţoiu şi Ioana Petrescu
 
Premierul Victor Ponta a venit la sediul Băncii Naţionale a României, pentru a discuta cu guvernatorul Mugur Isărescu despre nominalizarea unei persoane la conducerea ASF, la BNR venind şi Mişu Negriţoiu, fostul director general al ING Bank România, al cărui nume este vehiculat pentru acest post.

Premierul a venit şi cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.
 

„În ceea ce priveşte alte instituţii aflate în subordinea Parlamentului, am hotărât împreună să declanşăm procedura în cadrul Parlametului pentru numirea unui nou preşedinte la ASF“, a spus Ponta, după reuniunea liderilor coaliţiei guvernamentale.
 
Întrebat pe cine susţine la preşedinţia ASF şi dacă Mişu Negriţoiu este o variantă, Ponta a răspuns: „Urmează să am o discuţie azi sau mâine cu guvernatorul BNR, domnul Isărescu, şi marţi grupuruile PSD, UNPR, PC şi UDMR vom avea o propunere comună“.
 
La 3 aprilie urmează să expire interimatul lui Daniel Dăianu la şefia ASF, acesta preluând atribuţiile de preşedinte după ce Dan Radu Ruşanu a fost pus sub urmărire penală şi şi-a dat demisia. 
 
Surse apropiate negocierilor au declarat recent, pentru „Adevărul“, că pe lista celor propuşi pentru şefia ASF se află Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, şi Mişu Negriţoiu, preşedinte al ING. Dănilă şi Croitoru ar fi refuzat însă această funcţie, astfel că Negriţoiu rămâne în cărţi pentru şefia ASF. 
 
Mişu Negriţoiu, 63 de ani, este economist, preşedinte al ING, a fost ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993) şi a mai fost deputat în legislatura 1996-2000, însă şi-a dat demisia din Parlament în 1997. 
 
Lucian Croitoru, 57 de ani, este consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi a fost numit în septembrie 2013 preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), înlocuind-o pe Lia Tase, care şi-a încheiat mandatul.
 

El este din septembrie 2007 consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale, post pe care l-a mai ocupat în perioada 1998 – 2003. Din septembrie 2003 până în iulie 2007 a fost consilier principal al directorului executiv al FMI pentru Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Republica Mace­donia, Mol­dova, România şi Ucraina. A urmat cursurile Academiei de Studii Econo­mice Bucu­reşti – Facultatea de Planificare şi Ciber­ne­tică Economică, iar în 1995 a obţinut diploma de doctor în economie.

Nicolae Dănilă, 62 de ani, a fost preşedintele BCR în perioada 1999-2007, iar din 2009 este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale.

A absolvit în anul 1974 cursurile Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În anul 1983, a obţinut titlul de doctor în economie la ASE Bucureşti în specializarea relaţii financiar bancare internaţionale, avându-l drept conducător ştiinţific pe profesorul Costin Kiriţescu. 

Până nu demult, şi numele lui Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital, era vehiculat pentru funcţia de preşedinte al instituţiei, acesta find susţinut de PSD. 

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că a discutat cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, pentru a găsi o persoană nepolitică şi cu suficientă experienţă şi prestigiu pentru conducerea ASF, arătând că au fost luate în discuţie mai multe nume, însă nu s-a luat încă o decizie. 

„Trebuie să facem cât mai rapid o numire la conducerea ASF şi am discutat de mai multe ori astăzi şi cu guvernatorul Mugur Isărescu, încercăm să găsim o persoană evident nepolitică, cu suficientă experienţă şi prestigiu în domeniu, care să asigure conducerea unei instituţii care a fost extrem de afectată în ultima vreme“, a precizat Ponta, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă este luat în discuţie şi numele lui Nicolae Dănilă pentru a ocupa funcţia de preşedinte al ASF, Ponta a răspuns: „Mi-aş dori, dânsul este membru în board-ul Băncii Naţionale, trebuie să şi vrea oamenii pe care-i propunem“.
 
Victor Ponta a adăugat că a discutat cu Isărescu câteva nume de oameni capabili să conducă ASF, însă nu a fost luată o decizie, deoarece acei oameni trebuie să şi accepte.
 
„Am discutat împreună cu domnul Isărescu câteva nume pe care le-am considerat capabile să condusă ASF, însă până în acest moment nu am luat nicio decizie, pentru că trebuie să discutăm cu acei oameni, trebuie să şi accepte“, a adăugat Ponta.
 
Fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, şi-a dat demisia în urmă cu două săptămâni, el fiind urmărit penal în dosarul „Carpatica“. În prezent, interimatul este asigurat de Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al ASF.
 
Întrebat dacă toţi membrii Consiliului ASF ar trebui să-şi dea demisia, Ponta a răspuns că doar cei vinovaţi ar trebui să demisioneze, iar ceilalţi ar trebui să meargă mai departe "cu dosarul Astra şi domnul Adamescu".
 
"Marea bombă acolo şi am înţeles că sute de milioane de euro fraudaţi sunt la Astra şi la domnul Adamescu. Şi acum probabil au interpretat că ce i se întâmplă lui Ruşanu are legătură cu asta. Important că acolo trebuie aplicată legea, dacă e adevărat tot ce am fost noi informaţi despre acele uriaşe fraude trebuie în mod sigur făcută curăţenie la sânge în domeniul asigurărilor", a adăugat Ponta.
 
El a mai spus că aceste informaţii le are în mod oficial în urma întrunirii la care au luat parte reprezetanţi ai BNR, ai Guvernului şi ASF, în comitetul de stabilitate macroeconomică.

Mai puteţi citi: 

EXCLUSIV Lucian Croitoru, Nicolae Dănilă şi Mişu Negriţoiu, pe lista cu propuneri pentru şefia ASF. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), şi Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, sunt primele nume de pe lista cu propuneri pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), au declarat, pentru Adevărul, surse apropiate negocierilor.

Plenul Parlamentului va decide până în 3 aprilie înlocuitorii lui Ruşanu şi Mîrzac în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Plenul Parlamentului va decide, prin vot, cel târziu în 3 aprilie cine îi va înlocui la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe fostul preşedinte Dan Radu Ruşanu, precum şi pe Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliului instituţiei, a anunţat Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului.

Dan Radu Ruşanu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al ASF. Dăianu a prezentat demisia lui Ruşanu în Comisia de buget-finanţe din Senat. Dan Radu Ruşanu şi-a înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele insttuţiei, care a preluat atribuţiile lui Ruşanu, după începerea urmăririi penale a acestuia. Ruşanu a fost ieri arestat preventiv pentru 30 de zile.

Ponta, despre ASF: Salariile sunt inaceptabile, dar înainte erau duble, iar preşedintele Băsescu nu a făcut astfel de solicitări. Victor Ponta a declarat că salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt inaceptabile, însă preşedintele Traian Băsescu este supărat pe situaţia de la această instituţie, deşi la fostele comisii propunerile erau făcute de PDL, iar veniturile erau duble.

Reacţia ASF la atacul lui Băsescu: declaraţiile inacceptabile ale şefului statului vin imediat după punerea Astra Asigurări sub administrare specială. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră drept ‘‘inacceptabilă‘‘ formularea folosită de preşedintele Traian Băsescu a termenului de ‘‘cloacă‘‘ folosit la adresa întregii instituţii, se arată într-un comunicat al ASF, transmis în urma declaraţiilor dure ale şefului statului la adresa conducerii Supraveghetorului pieţelor financiare.
 
Băsescu: ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici. Ruşanu şi Dăianu sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, a declarat preşedintele Traian Băsescu, care a cerut Parlamentului revocarea conducerii Autorităţii.
 
Răfuială între clanuri pe piaţa asigurărilor: cum a ajuns Adamescu să piardă controlul Astra Asigurări şi care sunt acuzaţiile aduse în conducerea ASF. Acţiunile în forţă pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, operate de mai multe tabere liberale, pun sub semnul întrebării contractele milioanelor de clienţi ai companiilor de asigurări.
Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, despre impunerea administrării speciale de către ASF: O lovitură de tip mafiot dată de Ruşanu şi de Moldoveanu. Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat astăzi, în urma deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a institui regim de administrare specială companiei de asigurări, că decizia este una incredibilă, incalificabilă, iar „artizanii acestei lovituri de tip mafiot“ au fost Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu.
 
ASF a suspendat acţionarii şi conducerea Astra Asigurări. Firma lui Adamescu va fi condusă de KPMG. Ruşanu: Daniel Tudor, fostul şef al CSA, a protejat Astra. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.
 
Un service auto din Timişoara a cerut la ASF falimentul Astra Asigurări. Paint System Service SRL, un service auto din Timişoara, a cerut falimentul Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România, pentru o sumă de 65.643 de lei, solicitarea fiind înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
 
După scandalurile Carpatica Asig şi Astra Asigurări, ASF vrea să reevalueze acţionarii asigurătorilor dacă apar noi date relevante despre aceştia. Acţionarii asigurătorilor au obligaţia să îndeplinească permanent criteriile în baza cărora au primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui proiect de normă.
 
Ponta susţine că OU privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE şi FMI. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, susţine premierul Victor Ponta.
 
Ilie Carabulea, înapoi după gratii. Povestea primei condamnări o omului de afaceri şi cum a fost eliberat după doar câteva luni. Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.
 
UPDATE Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“. Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.
 
Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA. Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.
 
STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu. Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
 
Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale. Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.
 
Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: