Premierul Ponta anunţă creşterea PIB înainte de publicarea oficială a datelor de către INS. Şeful Institutului de Statistică: Datele nu au fost transmise premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Andrei, preşedintele INS, a declarat pentru „Adevărul“ că datele privind evoluţia PIB nu au fost transmise premierului şi că cele prezentate de Ponta sunt cu mult sub cele ce urmează să fie făcute publice vineri, la ora 10.00 FOTO Mediafax
Tudorel Andrei, preşedintele INS, a declarat pentru „Adevărul“ că datele privind evoluţia PIB nu au fost transmise premierului şi că cele prezentate de Ponta sunt cu mult sub cele ce urmează să fie făcute publice vineri, la ora 10.00 FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri seara, la B1TV, în cadrul dezbaterii cu Klaus Iohannis, date privind evoluţia economică din trimestrul al treilea, dar şi revizuirea datelor pentru primul trimestru din 2014, cu două zile înainte de publicarea lor oficială de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Andrei Tudorel, şeful INS, spune că datele nu au fost transmise premierului.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri seara, în dezbarea cu prezidenţiabilul Klaus Iohannis, că Institutul Naţional de Statistică (INS) va anunţa vineri o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 1% în trimestrul al treilea, dar şi recalcularea evoluţiei PIB în primul trimestru, ceea ce va demonstra că România nu a fost în recesiune. Potrivit principiilor fundamentale ale statisticii oficiale, INS este o instituţie independentă, imparţială şi obiectivă, „profesionistă şi transparentă, prin care toţi utilizatorii sunt trataţi echitabil“. De unde ştie premierul Ponta cum arată datele pe care INS le va publica vineri? 

Tudorel Andrei, preşedintele INS, a declarat pentru „Adevărul“ că datele privind evoluţia PIB nu au fost transmise premierului şi că cele prezentate de Ponta sunt cu mult sub cele ce urmează să fie făcute publice vineri, la ora 10.00.  

„Nu am văzut emisiunea, am urmărit înregistrarea, vreau să înţeleg ce a fost în spatele acestor declaraţii. Datele nu au fost transmise primului-ministru. Valorile sunt cu mult sub cele ce vor fi publicate mâine. Probabil s-a mers pe estimarea Comisiei Europene privind creşterea PIB în trimestrul al treilea. Introducând o nouă valoare în seria de date, respectiv trimestrul al treilea, se recalculează datele desezonalizate pentru trimestrele anterioare şi pot interveni modificări. Este un program econometric care se poate descărca gratuit de pe portalul Eurostat (Biroul european de statistică  - n.r.)“, a explicat Tudorel Andrei. 

Şeful INS a ţinut să sublinieze că „nu este nicio scurgere de informaţii din cadrul Institutului Naţional de Statistică“ şi că „nu acestea sunt valorile pe care le va anunţa INS mâine“, date care sunt sub embargo până vineri, 14 noiembrie, la ora 10.00.  

Iată care a fost declaraţia premierului Victor Ponta, miercuri seara, la B1TV: 

 

„Am în faţă comunicatul oficial al Comisiei Europene care spune că România înregistrează pe trimestrul trei o creştere de 1,6%. Dar facem în felul următor, pentru dumneavoastră că o să ţineţi filmarea. Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă două lucruri. Eu sunt gata să îmi pun tot prestigiul pe aceste două lucruri. În primul rând că în trimestrul trei avem creştere economică, peste 1%, nu ştiu cât, dar peste 1%, şi al doilea lucru foarte important faptul că, în primul trimestru din acest an, s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune tehnică. România a avut anul trecut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, va avea anul acesta între 2 şi 2,5% şi, ceea ce este cel mai important este faptul că ceea ce domnul Iohannis numeşte... Nu vă uitaţi puţin ca să mă înţelegeţi bine? (către Iohannis – n.r.) Numeşte pomeni electorale creşterea pensiilor şi dublarea alocaţiilor pentru copii. Eu cred că asta trebuie să facem şi nici dumneavoastră nu le veţi tăia vreodată“, a declarat Victor Ponta.

O să luăm pe rând fiecare afirmaţie a premierului.    

1. „Am în faţă comunicatul oficial al Comisiei Europene care spune că România înregistrează pe trimestrul trei o creştere de 1,6%“.

De fapt, Comisia Europeană estimează, nu „spune“, în raportul de toamnă privind prognozele economice în UE, că România a înregistrat în trimestrul al treilea, faţă de precedentele trei luni, o creştere economică de 1% şi că în ultimul trimestru din 2014 se va înregistra un avans al PIB de 1,6% faţă de precedentele trei luni. 

A estima înseamnă a evalua cu aproximaţie, a aprecia o valoare pe baza unor date incomplete. Doar Institutul Naţional de Statistică anunţă, la date stabilite conform unui calendar, care a fost evoluţia economiei într-un anumit interval de timp pe baza unor date statistice colectate şi prelucrate. 

2. „Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă două lucruri. (...) În primul rând că în trimestrul trei avem creştere economică, peste 1%, nu ştiu cât, dar peste 1%.“

În lipsa unor date oficiale venite din partea Institutului Naţional de Statistică, premierul Victor Ponta poate doar aprecia, aştepta, estima, eventual pe baza prognozelor făcute de Comisia Europeană, că România a înregistrat o creştere economică de peste 1%. 

3. „Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă două lucruri. (...) Şi al doilea lucru foarte important faptul că, în primul trimestru din acest an, s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune tehnică.“  

Institutul Naţional de Statistică anunţă evoluţia PIB pentru un anumit interval de timp în mai multe etape: sunt datele estimative de tip „semnal“, care indică doar evoluţia procentuală, apoi sunt datele provizorii (1), datele provizorii (2), datele semidefinitive, datele definitive, publicate într-un interval mai lung de timp, pe măsura publicării lor. În unele cazuri, acestea pot suferi modificări. 

Totuşi, în condiţiile în care INS este o instituţie independentă, imparţială şi obiectivă, „profesionistă şi transparentă, prin care toţi utilizatorii sunt trataţi echitabil“, de unde ştie premierul Ponta cum arată datele pe care INS le va publica vineri? 

legea de functionare a INS

Potrivit Legii organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România, la capitolul II – Principiile fundamentale ale statisticii oficiale, Articolul 5 – Semnificaţia şi aplicarea principiilor fundamentale, se precizează ca principiu „independenţa profesională – a Institutului Naţional de Statistică şi a celorlalţi producători de statistici oficiale faţă de alte departamente şi organisme legislative, administrative sau având competenţă în formularea de politici, precum şi faţă de operatorii din sectorul priovat, asigură credibilitatea statisticilor oficiale“. 

La acelaşi articol, puţin mai jos, se precizează ca principiu „imparţialitate şi obiectivitate – Institutul Naţional de Statistică şi ceilalţi producători de statistici oficiale trebuie să producă şi să disemineze statistici oficiale respectând independenţa ştiinţifică şi într-o manieră obiectivă, profesionistă şi transparentă, prin care toţi utilizatorii sunt trataţi echitabil“. 

Mai mult, Legea precizează că „difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte“

România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB. Economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

Institutul Naţional de Statistică va publica pe 14 noiembrie estimarea semnal privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea.

   Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite