Premierul îi cere socoteală ministrului Transporturilor pentru pierderile de la Tarom, CFR Marfă şi CFR Călători

Premierul îi cere socoteală ministrului Transporturilor pentru pierderile de la Tarom, CFR Marfă şi CFR Călători

Pierderile de peste 100 milioane lei înregistrate de Tarom în primul semestru din acest an şi cele ale CFR Marfă şi CFR Călători au stârnit replici dure din partea premierului Mihai Tudose. Înaintea şedinţei Executivului, acesta i-a reproşat ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, lipsa de performanţă a companiilor de stat, dar şi faptul că lucrările de pe şantiere nu sunt monitorizate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 „Avem şi cifre proaste. Domnule ministru Cuc, acum trei săptămâni v-am întrebat de ce i-aţi prelungit mandatul cu patru luni celui de la Tarom (Eugen Davidoiu – n.r.) şi mi-aţi spus că vă asumaţi, că aveţi încredere în el şi că ştie ce are de făcut. Aşa este?”, l-a întrebat premierul pe ministrul Transporturilor.
La răspunsul afirmativ al ministrului, premierul a con tinuat reproşurile: Păi, eu să înţeleg că aveţi încredere în el şi împreună formaţi o echipă cu care vă asumaţi ce e acolo? 104 milioane pierdere pe 6 luni! CFR Marfă – pierdere, CFR Călători – pierdere. Înţeleg că e o echipă foarte bună, dar nu mergeţi în direcţia care trebuie”, a spus Tudose, citat de news.ro.
Încercând să explice premierului cum stau lucrurile, Cuc nu a reuşit să spună decât „bun”, pentru că premierul l-a întrerupt spunându-i „nu ştiu ce vedeţi bun în asta”.
 
„Referitor la Tarom, dacă îmi daţi voie o secundă, aş vrea să fac următoarele menţiuni. Într-adevăr pierderile de la Tarom sunt cele pe care le-aţi amintit dar trebuie să ţinem cont de următorul fapt: că Tarom a operat până în luna iunie cu două aeronave în minus, ceea ce a redus capacitatea de zbor şi totodată în urma unor decizii comerciale care au fost luate în 2016 anumite rute au fost anulate, rute care în momentul de faţă se reiau şi datorită capacităţilor noi de zbor au avut şi diverse probleme tehnice la aeronave (...) lucruri pe care încercăm să le remediem. (...) Vor urma şi o serie de evaluări ale personalului de la Tarom şi bineînţeles şi disponibilizările care se impun în perioada următoare”, a explicat ministrul Cuc.
 
 
Ministrul Transporturilor a fost pe şantiere, dar... „nu pe toate”
 
Un alt reproş pe care prim-ministrul i l-a făcut lui Cuc a fost legat de faptul că reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu merg pe şantierele unde sunt lucrări în desfăşurare pentru a urmări cum merg lucrurile.
„Dumneavoastră ştiţi că cei care au fost desemnaţi de dumneavoastră, în urma discuţiei de acum o lună jumate la minister, ca responsabili din partea ministerului pe diverse tronsoane de autostrăzi să se ducă acolo n-a fost niciunul? Vă spun eu!”, i s-a adresat premierului lui Cuc.
Ministrul Cuc a apucat să spună doar că s-a deplasat personal pe şantiere, că premierul l-a întrerupt din nou: Eu nu vorbesc de dumneavoastră, dumneavoastră aţi fost, dar nu aţi fost pe toate. Trebuia ca nişte oameni din minister să se ducă pe acolo. Nu a fost niciunul.
 
Angajându-se că va lua măsurile care se impun, ministrul Cuc a spus că a vorbit cu directorul de la companie de la CNAIR, care l-a „informat că în permanenţă s-a aflat un reprezentant... ”, dar nu a mai putut să-şi termine fraza.
„V-a informat prost! Noi am verificat acolo dacă a fost cineva, n-a fost nimeni. În ultima săptămână cu asta s-au ocupat nişte oameni din clădirea asta şi au constatat că n-a fost nimeni nicăieri niciodată. Înţeleg că e cald, că e vacanţă”, a replicat Tudose.
 
citeste totul despre: