Blănculescu, consilier al premierului: Extremismul străzii a determinat căderea Legii minelor în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Extremismul străzii“ a determinat căderea Legii minelor în Parlament şi sunt unele „voci ale străzii“ care spun că ar trebui triplate redevenţele la petrol si gaze, dar asta ar însemna închiderea tuturor investiţiilor, a declarat Ionel Blănculescu, consilier al premierului, la un forum despre reindustrializare şi infrastructură.

„Extremismul străzii este foarte periculos pentru România. Este nevoie de un răspuns la această formă de radicalism“, a afirmat Ionel Blănculescu.

El a adăugat că anul 2014 va fi o probă pentru România în privinţa redevenţelor la petrol şi gaze şi va fi o luptă „a radicalismului cu logica investiţională“. „Sunt voci ale străzii care spun că ar trebui triplate redevenţele, dar asta ar însemna închiderea tuturor investiţiilor“, a arătat Blănculescu.

Erste Group arăta într-un raport emis recent că nivelul redevenţelor la petrol şi gaze s-ar putea tripla în 2014, când expiră acordul semnat pe o perioadă de 10 ani. 

Prezent la conferinţă, fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a spus că respingerea Legii minelor a fost „o mare lovitură“. „Nu pot spune că mi-a venit să plâng, dar am trăit o mare amărăciune. Respingerea Legii Minelor fost o mare lovitură, dar am văzut că o ţară întreagă se bucura“, a spus Vosganian.

Modificarea Legii minelor a fost respinsă, luni, în plenul Senatului, fiind exprimat un număr de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, după o serie de dispute aprinse între senatorii PDL şi cei ai puterii în ceea ce priveşte prevederile acesteia. 

Legea minelor nu a întrunit nici la Camera Deputaţilor numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că Legea minelor va putea fi reluată fie prin procedura parlamentară, fie printr-un proiect de lege al Guvernului sau de ordonanţă de urgenţă.


Mai puteţi citi: 

Sindicatul minerilor de la RMGC: „Parlamentul ne-a semnat condamnarea la moarte“. Sindicatul Viitorul Mineritului din cadrul companiei Roşia Montană Gold Corporation consideră că prin respingerea modificărilor de la legea minelor, Parlamentul a semnat "condamnarea la moarte" a minerilor şi îngroparea mineritului şi a mii de locuri de muncă.

La Legea minelor, Crin Antonescu a trădat USL pe faţă. Este incredibil cum un individ, Crin Antonescu, care vrea să fie preşedintele României, este în stare să pună în genunchi un întreg sector economic, pentru a nu fi criticat la televizor de prietenii lui Claudiu Crăciun.

Legea minelor, respinsă în Parlament. PNL a înclinat balanţa. Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, respins de Senat, a intrat astăzi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, la mai puţin de 24 de ore de la emiterea avizului favorabil de către comisiile de specialitate sesizate.

Protest faţă de Legea Minelor, în Capitală. Manifestanţii au ocupat clădirea Avocatul Poporului. Bucureştenii care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat încă o dată, marţi dimineaţă, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de exploatarea minieră pe bază de cianură. Manifestaţia a început încă de la ora 9.30 şi s-a terminat în jurul orei 15.30, după câteva ore în care protestatarii au ocupat clădirea Avocatului Poporului.

Amendament pentru Legea Minelor: Statul are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor. Un amendament care prevede dreptul de preemţiune pentru stat asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor naturale a fost adoptat luni de Comisiile de Industrii şi Administraţie din Cameră în cadrul Legii Minelor, informează Mediafax.

Greenpeace a dat buzna în curtea Parlamentului. Rezultat: 47 de activişti - amendaţi, Legea Minelor - aviz pozitiv. Peste 40 de activişti ai asociaţiei Greenpeace, veniţi în România din zece ţări, au escaladat, luni dimineaţă, gardul Palatului Parlamentului pentru a săpa în mod simbolic după aur, în semn de protest faţă de exploatarea cu cianuri. Activiştii au fost duşi pe rând la secţiile de Poliţie şi amendaţi. În acest timp, forma adusă la zi a Legii Minelor a trecut de comisii.

Legea minelor a trecut de comisii, în forma convenită în USL. Comisiile de Industrii şi de Administraţie din Camera Deputaţilor au dezbătut, luni, Legea minelor, respinsă anterior de Senat. Reprezentanţii PDL au cerut amânarea discuţiilor, pe motiv că se doreşte adoptarea rapidă a actului normativ, pentru a intra marţi în plen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite