Prejudiciile câştigate în instanţă de către DNA se transformă în locuri călduţe pentru administraţie. Imobilele confiscate vor fi folosite de instituţii

Prejudiciile câştigate în instanţă de către DNA se transformă în locuri călduţe pentru administraţie. Imobilele confiscate vor fi folosite de instituţii

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a acuzat Fiscul că nu execută bunurile condamnaţilor, deciziile definitive câştigate în instanţă totalizând 300 de milioane de euro

Imobilele confiscate vor fi utilizate de către instituţiile publice, care le vor prelua, urmând a fi vândute, doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern.

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va adopta un prim act normativ referitor la bunurile confiscate, urmând ca, până la finalul lunii aprilie, să se înfiinţeze, în baza unui proiect de lege, şi Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate.
„Înţeleg că Justiţia şi Finanţele v-aţi înţeles şi bunurile imobile confiscate să fie valorificate fie intrând în proprietatea instituţiilor publice, fie, dacă nu există nicun fel de instituţie publică care să poată să folosească acele bunuri, să treceţi la partea de valorificare, care categoric presupune mai mult timp“, a spus Ponta, miniştrilor la începutul şedinţei de Guvern.
 
În urma adoptării ordonanţei de urgenţă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat că imobilele confiscate pot fi obţinute de către autorităţile publice centrale sau locale în urma unei solicitări.
„Dacă sunt solicitări în această privinţă şi se încheie procesul verbal de predare-primire în 90 de zile, aşa cum prevede ordonanţa de urgenţă, atunci ele trec în administrarea acestor autorităţi centrale sau locale“, a arătat Calotă.
 
În cazul în care nu există solicitări pentru imobilele respective, acestea pot fi scoase la vânzare conform perevederilor Ordonanţei 14/ 2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.
 
Calotă a adăugat că licitaţiile de valorificare a imobilelor deja intrate în proprietatea privată a statului vor continua până la finalizare potrivit vechii Ordonanţe 14/ 2007.
 
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţase la sfârşitul lunii martie că bunurile indisponibilizate în procese penale vor fi valorificate prin intermediul unei noi structuri, denumită Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va fi înfiinţată în baza unui proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere în regim de urgenţă.
Proiectul de înfiinţare a noii agenţii prevedea iniţial că imobilele confiscate, în urma unei decizii a magistraţilor, ar urma să fie transformate în unităţi medicale, de învăţământ sau în sedii ale unor instituţii publice.
 
Anterior, premierul Victor Ponta a avut o lungă dispută publică cu Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care a acuzat Fiscul că nu recuperează prejudiciile câştigate definitiv şi irevocabil în instanţă, în sumă totală de 300 de milioane de euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările