Prea săraci pentru a adera la euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are nevoie de cel puţin zece ani în care să aibă o creştere cu cel puţin două puncte procentuale mai mare decât cea a zonei euro pentru a putea recupera decalajele în privinţa nivelului de trai, astfel încât să fie primită în zona euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

„La sfârşitul anului trecut Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România era de 52% din media europeană, în timp ce ţările cele mai sărace care au fost primite în zona euro, Estonia şi Letonia, aveau un PIB/locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeană. 

Ipoteza pe care o fac eu este că e puţin probabil ca zona euro să-şi deschidă porţile unui stat cu un PIB/locuitor sub media europeană pentru că acest lucru ar crea probleme atât statului, cât şi zonei. 

Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, ar trebui ca România să crească timp ce nouă-zece ani cu 2 puncte procentuale mai mult decât media europeană. Asta înseamnă că atunci când UE îşi va relua ritmul mediu de creştere de 1,5% pe an, România va trebui să crească sustenabil cu minimum 3,5% pe an“, a spus Lazea.

El a menţionat că declaraţiile sunt făcute în nume personal, şi nu în calitate de reprezentat al BNR.  

La rândul său, Daniel Dăianu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că România ar trebui să adere la euro atunci când economia va fi îndeajuns de puternică. El a spus că sunt deja o serie de state din zona euro care au probleme din cauză că nu au un curs flotant. 

Mai puteţi citi:

 

Îndeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei

Când premierul Ponta atinge teme economice, audienţa trebuie să fie atentă la dezinformări şi manipulări. Nu este încă foarte clar dacă acestea sunt generate de însuşi premierul Ponta sau este chiar el dezinformat de consilieri.

Barroso: România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid. Băsescu: Anul acesta putem parcurge prima etapă

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au întâlnit vineri la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor au figurat independenţa justiţiei, funcţionarea instituţiilor implicate în lupta anticorupţie, dar şi aderarea României la Spaţiul Schengen. În această privinţă, atât şeful CE, cât şi preşedintele au fost de acord: România este pregătită să adere la zona Schengen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite