Povestea "țepei" de la depunerea ofertelor pentru privatizarea Oltchim spusă de Dan Diaconescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au fost anunțate ofertele pentru licitația Oltchim, Dan Diaconescu, unul dintre investitorii interesați de combinat, l-a acuzat pe Remus Vulpescu, preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), că i-a dat 'țeapă".

Dan Diaconescu susține că astăzi s-a dus la sediul Ministerului Economiei pentru a depune o ofertă îmbunătățită pentru preluarea Oltchim și personalul a început să invoce anumite "tertipuri: că nu merge imprimanta, că vă dau o cafea?".

"La 11:36 aveam dosarul gata. Iar ulterior am mers în biroul lui Vulpescu și la ora 12.01 îmi spune<<Dan Diaconescu nu a depus dosarul>>. Mi s-au înmuiat picioarele. Este a doua oară în viața mea când mi se întâmplă lucrul acesta. Prima dată mi s-a intâmplat când eram tânăr și am venit pentru prima dată în București și am întâlnit la Unirii un vânzător ambulant cu un pantof sport în mânâ, semăna cu domnul Vulpescu, și l-am întrebat cât costă. Vânzătorul mi-a spus că 600 de lei. I-am dat banii, mi l-a dat să-l probez. Îmi venea bine și i-am spus să mi-l dea și pe celălalt, iar el mi-a spus că trebuie să se ducă până în magazin să-l ia și se întoarce. Și l-am așteptat o oră, două, trei și nu a mai venit. Atunci a fost prima țeapă pe care am luat-o în viața mea", a povestit Dan Diaconescu.

El a mai spus că a cheltuit 200.000 de euro pentru taxele de participare la această licitație, dar este mulțumit de faptul că această privatizare este făcută publică. "Probabil că dacă privatizare nu ar fi fost făcută publică, combinatul s-ar fi vândut pe 1 euro către PCC", a mai spus Diaconescu.

În jurul orei 12.00, la Ministerul Economiei a izbucnit un scandal provocat de Dan Diaconescu, preşedintele PP-DD, care acuză şefii privatizării Oltchim. Discuţii aprinse se poartă în acest moment între Dan Diaconescu şi Remus Vulpescu, preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Diaconescu: Creanțele asupra Oltchim, o mare țeapă a statului

Dan Diaconescu susține că datoriile pe care le are combinatul către Electrica și către AVAS nu sunt deținute de cele două entități, ci sunt administrate de altcineva. Asta înseamnă că statul încearcă să vândă creanțe pe care nu le deține. "Încă din 2011, conducerea Oltchim a semnat un contract în baza căruia partenerul administrează atât creanțele deținute de combinat asupra unor furnizori, cât și datoriile le are combinatul față de alte entități. Contractul a fost prelungit automat și pentru 2012, și în prezent este în vigoare. Mai exact, Oltchim a vândut marfă cuiva care încă nu a plătit-o și în baza contractului amintit, banii pe care ar trebui să-i primească pentru această marfă vor fi folosiți pentru stingerea datoriilor către Electrica și AVAS. Astăzi, statul dă o țeapă candidatoriilor la privatizarea Oltchim și eu nu vreau să iau această țeapă, drept pentru care mi-am retras candidatura pentru aceste creanțe", a declarat Dan Diaconescu. El a rămas în cursa pentru achiziționarea pachetului de acțiuni. 

Menționăm că operațiunea prin care o firmă administrează atât datoriile, cât și creanțele cuiva se numește factoring și este realizată de companii specializate în administrarea creanșelor. În România, pe această piață cei mai mari jucători sunt Coface, EOS și Kruk.

Companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus joi oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite