Poştaşii încep protestele de teama concedierilor din cauza automatizării şi a eliminării unor sporuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
posta romana sediu

Poştaşii anunţă proteste în perioada 25 – 27 mai, începând cu ora 9:30, acuzând starea avansată de sărăcie a celor 17.000 de angajaţi ai Poştei Române, dar şi faptul că pentru circa 200 de angajaţi de la birouri s-au găsit bani pentru majorări salariale.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), din care fac parte peste 17.000 de membri de sindicat, a anunţat marţi că va desfăşura acţiuni de protest.

Printre motivele care i-au determinat să anunţe proteste se numără: 

  • Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură. 
  • Iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări şi în lipsa abordării unor noi linii de business.

Potrivit sindicatului, într-o întâlnire internă de lucru, la care au participat mai multe persoane, directorul general al Poştei Române a afirmat că Poşta Română va deveni un hub logistic regional şi global, cu maximum 10 mii de angajaţi. Adică 14.000 de salariaţi îşi vor pierde locul de muncă.

  •  Iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor.

Aceste iniţiative reprezintă cel mai dur atac din ultimii 10 ani lansat de o conducere împotriva propriilor salariaţi. Principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt:

− eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă;

− aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul;

− eliminarea salariilor compensatorii la concediere - minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă;

− eliminarea automatului de clase;

− eliminarea sporurilor de: continuitate şi cumul de funcţii (acordate acelor lucrători care efectuează activităţile aferente posturilor vacantate, pe care nu s-au făcut angajări (din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea muncii) sau celor care asigură concediile de odihnă la posturile unice); 

  • Nedreptatea sociala promovată de directorul general:

− majorarea salariilor a aproximativ 200 de angajaţi preferaţi ai directorului, aparţinând personalul functional (TESA) de la nivelul sucursalelor regionale, cărora li s-au acordat intre 3 si chiar 11 clase fiecăruia, în timp ce angajaţilor din operaţional pe care directorul îi poartă cu vorba, promiţându-le creşteri salariale asupra a cărora negociere o refuză constant;

− crearea unui climat de muncă bazat pe tensiuni sociale şi dezbinare între salariaţii companiei, între angajaţii TESA, avantajându-i pe unii faţă de alţii, dar mai ales între salariaţii din operaţional si cei din personalul funcţional tesa, probabil pentru a distrage atenţia tuturor de la acţiunile pe care le are în vedere cu viitorul Poştei Române;

− angajarea, de la venirea în companie a actualului director, a unui număr de aproximativ 200 de angajaţi TESA, pentru ca apoi să procedeze la concedierea altora. 

  • Lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă şi protecţie, precum şi condiţiile improprii de muncă în spaţiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaţilor şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române, foarte multe unitaţi fiind cu igrasie, fără caldură pe timp de iarnă sau aerisire pe timp de vară, fără wc, fără minimă preocupare pentru asigurarea curăţeniei.
  • Intenţia de modificare a organigramei şi efectuarea de concedieri colective

„Facem apel către Guvernul României şi către liderii coaliţiei de guvernare: Va solicitam să dispuneţi o analiză temeinică şi sănătoasă asupra stării acestei companii, înainte ca actuala echipă de conducere să o scoată definitiv din piaţa de profil, iar salariaţii să ajungă pe drumuri! Vă vom rămâne parteneri de bună credinţă în identificarea unor soluţii corecte care să ducă la creşterea calităţii serviciilor din Poşta Română, la menţinerea locurilor de muncă dar şi la plata corectă pentru cei care muncesc”, notează sindicaliştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite