Poşta Română va primi înapoi o parte din acciza de 7 eurocenţi, alături de transportatorii rutieri

Poşta Română va primi înapoi o parte din acciza de 7 eurocenţi, alături de transportatorii rutieri

Poşta Română se află pe pierderi de mai mulţi ani

Poşta Română, companie deţinută de stat şi aflată pe pierderi de mai mulţi ani, va beneficia de returnarea a 4 cenţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, după ce o astfel de prevedere a fost trecută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Ordonanţa precizează că Guvernul va acorda o reducere de 40 de euro pe mia de litri de motorină pentru transportatorii de marfă care au autovehicule mai mari de 7,5 tone şi pentru transportatorii de persoane, cu excepţia transportului public local – adică regiile din marile oraşe.
 
„De asemenea, reducerea se aplică şi pentru transporturi poştale efectuate în cadrul unui serviciu universal cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului poştal şi cu o greutate brută autorizată de cel puţin 3,5 tone. Această măsură vizează activitatea Poştei Române, care nu beneficiază şi nu poate avea o licenţiere aşa cum operatorii privaţi au.
Condiţiile, procedura şi termenele de restituire se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului. Ordonanţa are în vedere faptul că sectorul transporturilor de bunuri poate influenţa pe orizontală evoluţia preţurilor în întreaga economie naţională“, se arată în textul proiectului.
 
Includerea Poştei Române vine după ce transportatorii feroviari au acuzat Guvernul de discriminare din moment ce doare operatorii rutieri beneficiază de această returnare a accizei.
 
Privatizarea Poştei Române a eşuat anul trecut, când niciun investitor nu a depus ofertă.
 
Executivul estimează că impactul returnării unei părţi din acciză către transportatorii rutieri ar fi de 353 de milioane de lei.

Mai puteţi citi:

Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un grafic care ilustrează evoluţia preţului la carburanţi în perioada ianuarie 2009-mai 2012, în guvernarea PDL, şi în perioada mai 2012-martie 2014, în guvernarea PSD, arătând că „preţul benzinei, sub guvernele domnului Băsescu, a crescut cu 70%, iar cel al motorinei cu 90%“.
 
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre introducerea accizei de şapte eurocenţi la carburant, despre relaţiile României cu Rusia şi China şi despre aniversarea a zece ani de la intrarea României în NATO.
 
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cere să renunţe la introducerea accizei la carburant de la 1 aprilie, precizând că povara va fi suportată de cetăţean.
 
Şoferii vor circula anual cu 1.100 de kilometri mai puţin dacă îşi păstrează neschimbat bugetul pentru achiziţia de carburanţi după introducea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, de la 1 aprilie, potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru VeziCatFace.ro.
 
Executivul pregăteşte un act normativ prin care transportatorii vor primi înapoi, trimestrial, câte 4 eurocenţi din cei 7 eurocenţi, cât va reprezenta de la 1 aprilie acciza suplimentară, a declarat premierul Victor Ponta.
 
Guvernul a decis să introducă o acciză suplimentară la carburanţi „fără o analiză de impact, pentru a putea face cheltuieli mai mari în 2014, an electoral“, iar decizia va avea un „efect de bumerang“ asupra bugetului de stat, consideră liderii marilor asociaţii de transportatorii.
 
Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
 
România se află acum pe ultimul loc în clasamentul european al preţurilor la benzină şi pe 23 din 28 la motorină. De la 1 aprilie, preţul motorinei ne va plasa în top 10.
 
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, arătând că, în caz contrar, şoferii vor cumpăra carburanţi dinafara ţării, fapt care ar duce la scăderea încasărilor bugetare din această taxă.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: