Populaţia va primi sprijin pentru producţia de energie verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii casnici vor putea produce energie din surse regenerabile fără a avea nevoie de licenţă în acest sens Consumatorii casnici şi micii industriaşi vor fi stimulaţi să

Consumatorii casnici vor putea produce energie din surse regenerabile fără a avea nevoie de licenţă în acest sens

Consumatorii casnici şi micii industriaşi vor fi stimulaţi să investească în producţia de energie verde pentru acoperirea unei părţi din consumul propriu, în instalaţii de până la 1 MW.

Astfel, furnizorii de electricitate vor prelua de la aceşti mici producători, fără plată şi indiferent de intervalul orar, producţia ce le depăşeşte consumul şi o înapoiază în aceeaşi cantitate când consumul depăşeşte producţia, potrivit unui proiect de act normativ privind susţinerea energiei regenerabile elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

"Pe perioada unui an fiscal, cantitatea de energie electrică preluată de furnizor trebuie să fie returnată integral autoproducătorului", se mentionează în documentul citat. Serviciul se poate aplica, la cerere, autoproducătorilor cu unităţi sub 1 MW.

În plus, micii consumatori nu vor avea nevoie de licenţă pentru producerea de energie electrică, a declarat, pentru "Adevarul", Alexandru Săndulescu, directorul Direcţiei de politică energetică din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), prezent la Forumul regional de energie FOREN, de la Neptun.

Necesarul propriu nu trebuie depăşit

"Până acum trebuia să fii agent economic şi să obţii licenţă de producător că să poţi livra electricitate în sistemul energetic naţional. Pentru zona rezidenţială şi consumatorii mici de genul unei ferme agricole - să zicem - am prevăzut acum aceste facilităţi ca să folosească resursele energetice regenerabile, dar în instalaţii care să nu depăşească un MW instalat, pentru orice sursă, eoliană, hidro sau solară", a afirmat Săndulescu.

Potrivit acestuia, o condiţie care va fi impusă de furnizori este ca, pe o anumită perioadă (probabil un an), aceşti consumatori să producă mai puţin decât necesarul propriu. "Furnizorul trebuie să continue să le vândă acestor clienţi energie.

Obiectivul acestor măsuri este ca micii consumatori să îşi acopere singuri o parte din consum, din producţia proprie. Nu vrem să deschidem o fabrică de producători care intră pe uşa din dos în piaţă", a precizat oficialul MEF.

Facilităţile fiscale mai aşteaptă

Directorul MEF a explicat că introducerea unor prevederi legale de încurajare a populaţiei şi a altor mici consumatori de a-şi acoperi singuri o parte din producţie are ca scop stimularea utilizării resurselor regenerabile pe o bază largă.

"Cu cât aceştia îşi acoperă mai mult din consumul propriu din surse curate, cu atât efortul de a produce energie pe scară largă, folosind combustibilii fosili, va scădea", a precizat Săndulescu. El a recunoscut că prevederile actuale trebuie combinate cu măsuri de sprijinire de ordin fiscal pentru achiziţia echipamentelor, spre a-şi produce efectele pe o scară mai largă, dar acele măsuri vor fi elaborate mai târziu.

"E un prim pas, deocamdată pentru curajoşi, pentru cei care vor să dea un semnal", a concluzionat Săndulescu. Proiectul mai necesită şi aprobări de la Consiliul Concurenţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite