Ponta: Rusia reprezintă principala ameninţare pentru securitatea regională, mai degrabă din punctul de vedere al energiei decât pe plan militar

Ponta: Rusia reprezintă principala ameninţare pentru securitatea regională, mai degrabă din punctul de vedere al energiei decât pe plan militar

Premierul Victor Ponta a spus că „cea mai bună soluţie pentru toţi“ ar fi constituirea „Uniunii Europene a energiei“

Rusia reprezintă „principala ameninţare pentru securitatea regională“, mai degrabă din punct de vedere energetic decât militar, în principal din cauza dependenţei ţărilor de importurile de gaz rusesc, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agenţia France Presse.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Continuu să cred că Rusia reprezintă principala ameninţare pentru securitatea regională, mai degrabă din punctul de vedere al energiei decât pe plan militar“, a declarat Ponta într-un interviu pentru trei agenţii de presă internaţionale.
 
„Toate ţările din regiune depind mai mult sau mai puţin de importurile de gaz rusesc“, a precizat Ponta, potrivit Mediafax.
 
Chiar dacă România importă de la Gazprom doar aproximativ 15-20% din consumul de gaz necesar pentru perioada de iarnă, cred că „cea mai bună soluţie pentru toţi“ ar fi constituirea „Uniunii Europene a energiei“, a afirmat Ponta. Actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, pledează pentru acest proiect.
 
Răzvan Nicolescu, până azi ministru delegat pentru Energie, a declarat astăzi, la Adevărul Live, că nu există niciun risc privind populaţia în această iarnă, pe fondul reducerii livrărilor de gaze de către Gazprom, având în vedere rezervele de gaze realizate. 
 
Ponta a subliniat că Bucureştiul trebuie să ia o decizie în privinţa exploatării gazelor de şist. „Parlamentul trebuie să adopte o lege care să spună clar dacă autorizează (exploatarea gazelor de şist - n.red.), şi în ce condiţii, sau dacă interzice exploatarea“, a declarat Ponta, apreciind că decizia trebuie asumată atât de majoritatea parlamentară, cât şi de opoziţie.
 
Chevron a efectuat prospecţii în nord-estul României, iar rezultatele, care vor stabili dacă există resurse de gaze de şist, "sunt în curs de analizare", a comunicat pentru AFP compania americană, care s-a confruntat cu proteste în special în zona Pungeşti (Vaslui).
 
„Nicio activitate economică nu ar trebui să se desfăşoare într-un mediu social ostil“, a subliniat Ponta, sugerând că România ar trebui să se concentreze pe exploatarea zăcămintelor de gaz de şist din platoul Mării Negre, unde, potrivit AFP, există zone aflate în concesiunea ExxonMobil (SUA) şi OMV Petrom (Austria).
 
Cele două companii au anunţat în anul 2012 că au descoperit în această zonă un zăcământ reprezentând de opt ori producţia anuală a României, adică între 42 şi 84 de miliarde metri cubi de gaz.
 
Potrivit lui Ponta, una dintre priorităţile României va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestui gaz spre reţeaua naţională, un proiect estimat la peste un miliard de euro.

Mai puteţi citi:
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: