Ponta: România susţine decizii rapide pentru o piaţă unică a energiei. Să fie o singură politică referitoare la preţurile la care se importă energie din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După încheierea alegerilor europarlamentare, la nivelul Uniunii Europene trebuie să fie decisă foarte repede înfiinţarea pieţei unice a energiei, pentru negociarea cu Rusia a unor preţuri unice la importurile energetice, precum şi încheierea acordului comercial Uniunea Europeană – Statele Unite ale Americii, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a fost prezent luni dimineaţa la a 45-a adunare generală a World Trade Centers Association, unde le-a reamintit participanţilor că, timp de patru săptămâni, toţi liderii europeni sunt în campanie pentru Parlamentul European, dar a arătat că, în urma acestor alegeri, Uniunea Europeană are de adoptat foarte repede două decizii importante.

Prima dintre acestea vizează crearea unei pieţe unice a energiei la nivelul Uniunii Europene (UE) şi a fost propusă de premierul Poloniei, Donald Tusk.

„Guvernul pe care îl conduc şi România susţin în totalitate, noi am discutat acest lucru cu premierul Tusk, ştie foarte bine că are spijinul nostru. Mai direct, pe înţelesul tuturor, nu 28 ţări care negociază separat cu Rusia preţul energiei, pentru că asta înseamnă de fiecare dată preţuri mai bune sau mai rele, în funcţie de interese politice, ci 28 de ţări europene care au o singură politică referitoare la energie, au o singură politică referitoare la preţurile cu care importă energie din Rusia şi, în felul acesta, fiind un partener mult mai puternic în relaţia atât de dificilă şi de complicată - din ce în ce mai dificilă şi mai complicată după agresiunea din Crimeea - între Europa şi Rusia“, a declarat  Victor Ponta, potrivit Mediafax..

Acesta şi-a exprimat speranţa că o criză precum cea din urmă va impulsiona o decizie mai rapidă şi pozitivă pentru încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ si Investiţii (TTIP), având ca rezultat o piaţă comună între UE şi SUA.

Potrivit premierului, un astfel de acord va creşte nivelul de competitivitate şi transparenţă şi va oferi oportunităţi economiei româneşti.

Preşedintele francez Francois Hollande şi premierul polonez Donald Tusk au prezentat, joi, la Paris, o iniţiativă comună pentru crearea unei "comunităţi europene a energiei", care va fi discutată la summitul european programat în luna iunie la Bruxelles, relatează AFP.

„Trebuie să ne asigurăm că Europa poate fi mai independentă, mai coerentă, mai solidară în politica energetic“, a subliniat şeful statului francez într-o declaraţie comună la Elysee, cu referire la dependenţa mare a unor state europene de gazul rusesc, evidenţiată de criza din Ucraina.

Franţa şi Polonia intenţionează "să convingă toate ţările membre să meargă în direcţia comunităţii europene a energiei, un proiect frumos", adăugat preşedintele Francois Hollande.

La rândul său, premierul Donald Tusk consideră că proiectul, iniţiat de Polonia, este de natură "să servească întreaga Uniune Europeană într-o situaţie critică legată de criza ucraineană". UE nu mai trebuie să fie "dependentă de o singură sursă de aprovizionare - Rusia", a subliniat el, arătând "puritatea principiilor care ghidează" Parisul şi Varşovia.

De altfel, premierul polonez a menţionat "necesitatea de a investi în infrastructuri care vor permite conectarea întregii Uniuni Europene printr-o reţea de gazoducte", precum şi "energii noi".

Premierul Donald Tusk a subliniat "posibilitatea" pentru Uniunea Europeană de a achiziţiona gaz lichefiat din Statele Unite sau Australia cu care, a spus el, "dorim să intrăm în contact cât mai repede posibil". "Dar există, bineînţeles, ţările meditareneene, partenerii sudici ai Uniunii Europene", a notat şeful Guvernului de la Varşovia.

Potrivit lui Tusk, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, "şi-a exprimat susţinerea" pentru această propunere franco-poloneză, în timp ce preşedintele Comisiei Europene şi experţii de la Bruxelles lucrează deja asupra acestor propuneri pentru summitul din iunie.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/pia-european-unic-a-energiei" target="_blank">View the story "Piaţă europeană unică a energiei " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite