Ponta: Principala armă a Rusiei nu o reprezintă avioanele, ci gazele şi energia cu care pot şantaja Europa. România, implicată în „războiul energiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom a redus de mai multe ori furnizarea către o serie de state din Europa, gigantul rus fiind acum investigat oficial de către Comisia Europeană pentru abuz de poziţie dominantă
Gazprom a redus de mai multe ori furnizarea către o serie de state din Europa, gigantul rus fiind acum investigat oficial de către Comisia Europeană pentru abuz de poziţie dominantă

Principala armă a Rusiei nu o reprezintă avioanele sau rachetele, ci energia şi gazele naturale cu care poate şantaja Europa, a declarat premierul Victor Ponta la Summitul regional de securitate cibernetică, desfăşurat la Bucureşti, el arătând că  România nu este implicată într-un război cu arme convenţionale, aşa cum este Ucraina, ci în unul la fel de dificil, respectiv un „război al energiei“.

Şeful Guvernului a mai arătat că România este un „bastion de stabilitate“ şi a subliniat că pentru ţara noastră este o mare oportunitate să dezvolte domeniul securităţii cibernetice împreună cu SUA, cea mai avansată ţară în acest domeniu.

„În această regiune complicată în care România reprezinta un bastion de stabilitate şi predictibilitate, avem câteva războaie pe care le ducem, din fericire nu unele convenţionale cum vedem că se întâmplă în Ucraina şi în alte zone, ci unele la fel de dificile - un război al energiei, în primul rand“, a afirmat Ponta.

„Principala armă a Federaţiei Ruse nu o reprezintă armele şi avioanele, ci gazul şi energia cu care pot şantaja Europa“, a mai spus primul-ministru.

Comisia Europeană a acuzat recent gigantul rus Gazprom de abuz de poziţie dominantă şi practici anticoncurenţiale în Estul Europei, grupul riscând o amendă de 15 miliarde de dolari.

Rusia a folosit de mai multe ori companiile sale energetice drept „arme“ în politica externă. Moscova a tăiat livrările de gaze de trei ori în ultimii zece ani către Ucraina, în 2006, 2009 şi 2014. În cea de-a doua jumătate a anului trecut, Rusia a redus livrările de gaze şi către alte state din Estul Europei, precum România, Ungaria, Slovacia, Polonia sau Austria.

Din luna martie, însă, România nu mai importă gaze, producţia internă şi stocurile din depozite fiind suficiente.

În alte dăţi şi companiile petroliere ruse au fost folosite de către Kremlin. Grupul rus Tatneft, deţinut de către guvernul din Tatarstan, a redus în 2008 livrările de ţiţei către Cehia în urma semnării unui acord între SUA şi Cehia pentru amplasarea unui radar din sistemul antibalistic.

Giganţii petrolieri ruşi Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft se află pe lista companiilor aflate sub sancţiunile occidentale din cauza anexării Crimeei şi a implicării Rusiei în sprijinirea insurgenţilor proruşi din Estul Ucrainei.

Hackerii lui Putin

Ponta a mai spus că un alt "război" pe care îl duce România este cu oameni necunoscuţi care atacă în fiecare secundă sistemele de date şi tehnologice.

"În acelaşi timp însă, în fiecare minut, în fiecare secundă, există atacuri asupra sistemelor de date, asupra sistemelor tehnologice avansate de comunicaţii, pe care nişte oameni pe care nu-i vedem niciodată la televizor, despre care nu se scrie în presă, dar care există, îşi desfăşoară activitatea şi reuşesc să ne blocheze, oferindu-ne nouă capacitatea de a folosi şi internetul, şi televiziunea, şi sistemul de control al transporturilor aeriene sau feroviare, şi tot ceea ce ţine de viaţa de zi cu zi, inclusiv capacitatea de a şti cât este ceasul, pentru că probabil din ce în ce mai puţini o să avem ceasuri mecanice în perioada următoare. Din acest punct de vedere, vreau să mulţumesc celor foarte mulţi eroi necunoscuţi care stau în spatele unui monitor şi a unei tastaturi şi care au grijă ca azi şi în orice zi şi în orice moment să putem să ne desfăşurăm, să ne dezvoltăm ca o societate democratică", a spus Ponta.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite