Ponta, într-un interviu CNBC: „Tigrul” din Europa de Est se trezeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta afirmă că România rămâne hotărâtă să adere la zona euro
Premierul Victor Ponta afirmă că România rămâne hotărâtă să adere la zona euro

Economia românească înregistrează cea mai bună rată de creştere din Uniunea Europeană, iar ţara este pregătită să adere la zona euro, în ciuda îngrijorărilor privind faptul că progresul este ţinut pe loc de corupţie şi lipsa reformelor structurale, a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu acordat postului de televiziune american CNBC.

România este hotărâtă să coopereze cu planurile de reformare cerute de creditorii săi internaţionali, care au sprijinit ţara în timpul crizei financiare, notează jurnaliştii CNBC.com în urma interviului cu Victor Ponta.

România trebuie să fie „absolut pregătită să intre în zona euro din punctul de vedere al statisticilor economice, inflaţie şi forţa de muncă”. 

„Cred că zona euro nu are nevoie de încă un jucător slab şi de aceea trebuie, în primul rând, să ne pregătim. Însă angajamentul politic este spre aderarea la zona euro şi cred că asta ar fi în interesul României, dar şi al celorlalte ţări din UE”, a spus Ponta. 

Cunoscută cândva ca „tigrul” Europei de Est, România a cunoscut o renaştere economică în timp ce pieţele mai dezvoltate din Europa încă se luptă cu recesiunea, notează CNBC. 

Economia României a cunoscut cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani în cel de-al treilea trimestru al acestui an, înregistrând un avans de 1,6% faţă de al doilea trimestru. Comparativ, media de creştere economică în UE a fost de 0,2%, în timp ce avansul înregistrat în zona euro a încetinit la 0,1% în acelaşi interval. 

Vorbind despre acordurile cu FMI, Ponta a explicat că România era „complet ieşită de pe pieţe” în 2009 şi în 2010, înainte ca Fondul şi Comisia Europeană să o ajute, în timp ce acum, obligaţiunile guvermantale emise au fost suprasubscrise de cinci ori. 

Ţara ar putea fi din ce în ce mai atractivă pentru investitori, însă încă este afectată de acuzaţii de corupţie şi birocraţie stufoasă care sufocă dezvoltarea sectorului de business, notează jurnaliştii americani. 

Premierul a recunoscut că ţara încă mai are de lucru în procesul de implementare a reformelor structurale, spunând că „Polonia este mult mai avansată decât România în ceea ce priveşte reformele structurale”. 

Ponta a anunţat că se aşteaptă la o creştere economică de 2,2% în 2013, avans bazat pe reformele din sectorul energetic, auto şi agricol, precum şi pe abilitatea de a accesa fonduri europene. 

Ponta, într-un interviu CNBC: „România trebuie să rămână angajată în programul de privatizări”

„România trebuie să rămână angajată în programul de privatizări”

„Suntem conştienţi că acest momentum nu va ţine la nesfârşit, aşa că pe viitor trebuie să dovedim că rămânem angajaţi programului de privatizări, de implementare a reformelor structurale pentru a avea un mediu politic şi economic stabil”, a spus Ponta. 

„Revenirea economică este mai puternică decât ne-am aşteptat. Am început anul acesta cu o prognoză de 1,6% pentru creşterea economică şi vom termina anul cu o rată de creştere de 2,2%. Este o estimare confirmată de FMI şi de Comisia Europeană”, a spus Ponta. 

„Creşterea se bazează pe trei motoare foarte importante. În primul rând este sectorul energetic, unde am implementat cele mai multe reforme, motiv pentru care şi companiile româneşti listate pe Bursa de Londra sunt atât de apreciate, pentru că am făcut lucruri importante. Apoi urmează agricultura, care încă este un motor pentru România, cu un potenţial uriaş al terenurilor agricole, am reuşit să eficientizăm subvenţiile şi ajutoarele directe către acest sector. 

În al treilea rând, creşterea este generată de schimbările radicale în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, până acum practic nefolosite. Anul trecut, când am preluat Guvernul, în mai, la cinci ani de la aderarea la UE, România avea o rată de absorbţie a fondurilor europene de 7%. După un an, rata a crescut de 25%, ne apropiem de 30%. Asta înseamnă, în termeni absoluţi, trei miliarde de euro nerambursabili care au intrat în România, iar alte cinci miliarde care vor intra în 2014.”

„Nu va exista un val de români care să plece în Marea Britanie”

Premierul Ponta a adăugat că nu se aşteaptă la o creştere a numărului de cetăţeni români şi bulgari care emigrează în Marea Britanie după ridicarea dispoziţiilor tranzitorii, de la 1 ianuarie 2014. 

„Marea migraţie - să-i spunem aşa - a forţei de muncă a avut loc în 2007-2008, iar cei mai mulţi români care au plecat s-au orientat către Spania şi Italia datorită limbii, a mentalităţii şi a culturii care ne-au unit de-a lungul timpului. Cred că românii care vor pleca de-acum încolo vor fi bine instruiţi, cu pregătire, iar noi vom pierde o parte dinamică din numărul de doctori sau de ingineri IT, dar nu mă aştept la o schimbare majoră.”

Ponta a explicat că percepţiile privind valul de muncitori necalificaţi care ia cu asalt piaţa muncii din Marea Britanie este greşită pentru că, în momentul de faţă, această categorie găseşte relativ uşor locuri de muncă în România, însă cei care au probleme, în special din cauza salariilor scăzute, sunt doctorii, inginerii, personalul calificat şi este mai probabil ca aceştia din urmă să aleagă să plece pentru salariile mai mari din Vest. 

CITEŞTE MAI MULT

Creşterea economică a României s-a întors în marja de eroare: 0,3%

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, adică în marja de eroare pe care şi-o asumă, de regulă, statisticienii şi realizatorii de sondaje.

Isărescu: „Obiectivul principal al României pentru perioada următoare este o creştere economică moderată, o creştere care creează locuri de muncă“

România trebuie să pună accent în următorii 10-20 de ani pe macrostabilitate, întrucât lipsa acesteia poate fi un atac chiar la democraţie, dar şi pe resursele interne, atât cele naturale, cât şi forţa de muncă, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). El a adăugat că principalul obiectiv al României trebuie să fie o creştere moderată, care creează locuri de muncă.

Comisia Europeană: România va avea o creştere economică de 2,1% în 2014

Economia românească va înregistra o creştere de 2,1% în 2014, estimează experţii Comisiei Europene. Avansul va fi mai puternic în 2015, pe baza revenirii treptate a cererii interne. Totodată, Executivul UE estimează o scădere a ratei inflaţiei la 2,5% şi reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB.

FMI: se inversează polii de creştere economică. România va avea un avans de 2% în acest an

Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, economiile dezvoltate au o evoluţie mai bună decât puternicele state emergente, unde apar tot mai multe semne de îngrijorare.

România va avea o creştere economică de 2,5% în 2013, potrivit Economist Intelligence Unit

Creşterea economică anuală pe care o va înregistra România până la sfârşitul lui 2013 va urca la 2,5%, potrivit grupului de cercetare şi analiză Economist Intelligence Unit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite