Ponta, după întâlnirea cu delegaţia FMI: "Delegaţia finanţatorilor internaţionali apreciază că bugetul pe 2013 este unul realist. Am cerut o extensie cu două luni a acordului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu membrii delegaţiei finanţatorilor externi FOTO gov.ro
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu membrii delegaţiei finanţatorilor externi FOTO gov.ro

Premierul Victor Ponta a avut astăzi o întâlnire, la Palatul Victoria, cu membrii delegaţiei finanţatorilor internaţionali - Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială. La finalul întâlnirii, Ponta a declarat că finanţatorii internaţionali au apreciat că bugetul pe 2013 este unul realist.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta: 

Vizita se încheie şi se încheie cu rezultate foarte concrete, am convenit forma finală a bugetului de stat şi al asigurărilor sociale, care este apreciat de finanţatorii externi ca fiind un buget realist, care acoperă atât cheltuielile cu salariile, cât şi cele de investiţii sau cele de cofinanţare a programelor cu fonduri nerambursabile. 

În zilele ce urmează, Parlamentul să dea votul constituţional pentru ca acest buget să poată intra în funcţiune. 

Am solilicitat încă o extensie de două luni a programului pentru a finaliza partea de reforme structurale şi pentru a nu mai face totul în grabă, ca la Oltchim.

Se finalizează listarea Transgaz, se avansează procedura de restructurare la Oltchim, e posibil să avem discuţii pentru o nouă licitaţie, se începe procedura pentru CFR Marfă. Decizia aparţine celor de la FMI. Dacă finalizăm cu bine acest acord, începem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv.

În privinţa Oltchim, nu este important în procedura de insolvenţă, este nevoie aşa cum a fost la Hidroelectrica o curăţare de contracte pentru a trece apoi la privatizare, privatizare cu un investitor strategic. Insolvenţa nu este acelaşi lucru cu falimentul, dovada este Hidroelectrica care a trecut pe profit, care, la jumătatea anului, va ieşi din insolvenţă. 

Şi la Oltchim, şi la CFR marfă va trebui tratată problema datoriilor istorice, tratată conform reglementărilor europene ca să nu vină Comisia să ne spună că am dat ajutor de stat. 

Având un acord care va fi trecut şi în scrisoarea de intenţie, eforturile guvernamentale se vor canaliza pe respectarea termenilor din buget, dar şi pe reformele structurale. 

Se încheie cu bine această vizită, rămâne acum, ca avem stabilitate şi predictibilitate, să mergem mai departe. 

Imediat ce abvem aprobată de scrisoarea de intenţie în boardul din iulie, putem intra în faza următoarea, solicitarea către Comisia Europeană, şi apoi către FMI, să avem un nou acord de tip preventiv, ceea ce nu presupune o noup sumă de bani, ci păstrarea Ropmâniei într-un program de disciplină financiară. 

Este prima dată după 2008 când ieşim din procedura de deficit excesiv, sub 3% din PIB, avem un buget agreat cu finanţatorii externi şi avem companii pe care să le transformăm în adevărate companii. 

Noi nu avem nevoie de banii de la FMI după celebrele 20 de miliarde de euro. 

Avem o discuţie din nou la sfârşit de mai, început de iulie cu FMI şi încercăm la rectificarea bugetară să reducem TVA la un singur produs. Le-am prezentat această idee şi ei au spus "Cât se pierde din reducerea TVA? Aproximativ 200 de milioane? Puneţi voi din altă parte acei bani şi vedem apoi ce iese". 

Nu se mai poate cere o nouă extensie, se poate constata că nu am îndeplinit condiţiile din actualul acord şi să nu putem discuta de un nou acord. Nu poţi vorbi de un nou acord până nu îl termini pe cel vechi. 

Despre pensiile militarilor, ministrul Apărării este în discuţii cu sindicatele în cazul celor care au pierdut în urma recalculării şi urmează să vină cu un proiect. Am spus de multe ori, 90% din pensionari au avut de câştigat în urma recalculării. Când o să avem o evaluare, vom discuta cu FMI. 

Am primit raportul privind situaţia CNADNR, l-am chemat pe domnul Pop (Mircea Pop), el şi-a înaintat demisia, o să numim astăzi un director interimar. Şi-a dorit domnul Pop foarte tare. Eu am fost nemulţumit, nu de modul în care s-a desfăşurat activitatea de deszăpezire, pt că sub coordonarea vicepremierului Dragnea s-au desfăşurat mult mai bine ca altădată, însă faptul că angajaţii muncesc, iar şefii stau la Bâlea discuţii, mi s-a părut inacceptabil. 

Întrebat de jurnalişti dacă vor urma şi alte demiteri în cadrul companiilor de stat, premierul a răspuns "Da, sunt iute la demiteri".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite