Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Premierul Victor Ponta susţine că preţul carburanţilor a crescut cu peste 70% în guvernele PDL FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un grafic care ilustrează evoluţia preţului la carburanţi în perioada ianuarie 2009-mai 2012, în guvernarea PDL, şi în perioada mai 2012-martie 2014, în guvernarea PSD, arătând că „preţul benzinei, sub guvernele domnului Băsescu, a crescut cu 70%, iar cel al motorinei cu 90%“.

Ştiri pe aceeaşi temă

La începutul lui 2009, un litru de benzină costa 0,79 euro (3,37 lei la cursul de atunci), iar un litru de benzină costa 0,67 euro (2,85 lei). În mai 2012, benzina şi motorina costau 1,28 euro/litru (5,66 lei/litru), respectiv 1,34 euro/litru (5,8 lei/litru). Astfel, scumpirea în euro este de 70% la benzină şi de 90% la motorină în perioada respectivă. 
 
Din mai 2012 şi până în prezent, preţurile calculate în euro au scăzut uşor şi au stagnat calculate în lei.   
 
„Îl invit pe dl. Băsescu, dacă tot se arată îngrijorat de preţul la benzină, să prezinte opiniei publice scrisorile pe care i le-a trimis lui Emil Boc, ca dovadă a îngrijorării sale pentru preţul crescător pe care românii l-au plătit pentru combustibil din 2009 pănă în 2012. Altfel, toate demersurile acestuia se înscriu la categoria populism şi ipocrizie“, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook. 
 
 
Trebuie menţionat faptul că preţul carburanţilor este dat de cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale, de evoluţia TVA şi a accizelor. 
 
Preţul barilului de petrol a crescut pe pieţele internaţionale de la 35 de dolari la începutul lui 2009 şi până la peste 100 de dolari în martie 2012, ceea ce înseamnă aproape o triplare. 
 
Cotaţia de referinţă a petrolului pe piaţa SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari pe baril în acest an, faţă de nivelul de 107,87 barili a cotaţiei Brent de la Londra, utilizată pe plan internaţional, inclusiv în Europa.
 
Acciza la carburanţi a crescut de mai multe ori în ultimii ani, conform calendarului de aliniere la media Uniunii Europene stabilit cu Executivul European.   
 
 
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o nouă scrisoare, luni, premierului Victor Ponta, în care îl "roagă" să renunţe la introducerea de la 1 aprilie a accizei de 7 eurocenţi la combustibil, deoarece este "o măsură cu multiple efecte negative la nivelul populaţiei".
 
„Constat că vă menţineţi punctul de vedere şi doriţi cu orice preţ să introduceţi o nouă povară fiscală asupra populaţiei României. Fac un nou apel, în vederea renunţării la introducerea, începând cu 1 aprilie 2014, a creşterii accizei la carburant, având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar şi asupra românilor“, scrie preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea deschisă transmisă premierului Victor Ponta.

Mai puteţi citi:
 
Guvernul a decis să introducă o acciză suplimentară la carburanţi „fără o analiză de impact, pentru a putea face cheltuieli mai mari în 2014, an electoral“, iar decizia va avea un „efect de bumerang“ asupra bugetului de stat, consideră liderii marilor asociaţii de transportatorii.
 
Executivul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi va trimite documentul către preşedintele Traian Băsescu, spre semnare, a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
 
România se află acum pe ultimul loc în clasamentul european al preţurilor la benzină şi pe 23 din 28 la motorină. De la 1 aprilie, preţul motorinei ne va plasa în top 10.
 
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită anularea accizei suplimentare de 7 eurocenţi la motorină, arătând că, în caz contrar, şoferii vor cumpăra carburanţi dinafara ţării, fapt care ar duce la scăderea încasărilor bugetare din această taxă.
 
Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara, în urma discuţiilor finale cu reprezentanţii misiunii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi se va aplica de la 1 aprilie şi că scrisoarea de intenţie va fi semnată de preşedintele Traian Băsescu, întrucât acesta le-a transmis finanţatorilor internaţionali că va semna dacă "acciza" nu va apărea în document.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările