Ponta discută cu Leancă despre un eventual export de electricitate către Republica Moldova, după ce Ucraina a oprit exporturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are excedent de producţie, dar exporturile sunt limitate din cauza lipsei de infrastructură
România are excedent de producţie, dar exporturile sunt limitate din cauza lipsei de infrastructură

Premierul Victor Ponta a anunţat că va discuta, joi, cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, modalităţi prin care România să exporte electricitate către Republica Moldova, arătând însă că trebuie rezolvată problema legată de lipsa unor capacităţi de transport suficiente între cele două ţări.

Marţi, Ucraina a oprit exporturile de energie electrică spre Republica Moldova şi Belarus, din cauza unui deficit energetic intern.

Întrebat, joi, de presă dacă, în aceste condiţii, România va ajuta cu energie electrică Republica Moldova, premierul a precizat că va discuta cu prim-ministrul moldovean.

„Discutăm cu Guvernul de acolo şi ce se poate face din punct de vedere infrastructură, facem. România are energie electrică, problema este că nu avem capacităţile de transport suficiente. O să discut cu Leancă chiar acum, la birou, şi, dacă putem să facem ceva, bineînţeles că facem“, a spus Ponta.

Exporturile Ucrainei către Republica Moldova au fost deja reduse cu 50% în septembrie 2014.

Înainte de conflictul armat dintre forţele naţionale ucrainene şi separatişti proruşi în regiunea Donbas (est), Ucraina era în măsură să-şi asigure nevoile în cărbune cu ajutorul propriilor resurse. Ostilităţile din estul ţării au avariat atât peste 50% dintre minele de cărbune situate în zonă, cât şi căile feroviare necesare trimiterii combustibilului către termocentrale, care produc 40% din electricitatea consumată pe plan intern.

Guvernul ucrainean a încheiat recent un acord cu grupul britanic Steel Mont Trading în vederea livrării unui milion de tone de cărbune provenind din Africa de Sud, dintre care 250.000 de tone au fost livrate deja. Însă, după deschiderea unei anchete pentru delapidare de fonduri publice, de către parchetul ucrainean, din cauza preţului mare al cărbunelui sud-african, societatea a luat decizia de a-şi limita livrările la 500.000 de tone, volumul maxim prevăzut de contract.

Ulterior, Rusia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru exportul de energie. Ucraina are probleme cu alimentarea, dupa ce un reactor al centralei nucleare de la Zaporoje s-a defectat lunile trecute.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/basarabia-ucraina-energie" target="_blank">View the story "Basarabia Ucraina energie" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite