Ponta, despre execuţia bugetară: Avem colectări mai mari decât în primul trimestru al anului 2013 şi cheltuieli mai mici. Deocamdată, sunt mulţumit

Ponta, despre execuţia bugetară: Avem colectări mai mari decât în primul trimestru al anului 2013 şi cheltuieli mai mici. Deocamdată, sunt mulţumit

Premierul Victor Ponta a precizat că impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scăderii CAS, este de 2,6 miliarde de lei FOTO gov.ro

Execuţia bugetară din primul trimestru al acestui an este mulţumitoare şi poate conduce, pe baza datelor şi pe primul semestru, la reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe al doilea semestru, 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, a spus premierul Victor Ponta.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Avem colectări mai mari decât în primul trimestru al anului 2013 şi cheltuieli mai mici. Deocamdată, sunt mulţumit pentru că, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem să punem în aplicarea scăderea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale la angajator“, a spus  Victor Ponta.
 
El a precizat că impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scăderii CAS, este de 2,6 miliarde de lei, iar cifra avansată de preşedintele Traian Băsescu, de 5,5 miliarde de lei, reprezintă impactul pe un an întreg, Ponta apreciind că Băsescu este în general "Gică contra" doar pentru că această măsură este susţinută de Guvern.
 
Ponta a arătat că cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte încasări, respectiv o colectare mai bună şi reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la începutul lunii iunie cu FMI.
 
„Este un obiectiv politic şi, poate, un obiectiv economic, care poate duce la păstrarea acestui trend pozitiv de creştere economică. Dacă Băsescu este împotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer să fiu nici nu mă miră din moment ce el a fost cel care a tăiat salariile şi pensiile şi a mărit TVA, normal că nu vrea nici reducerea CAS. Asta e gândirea lui economic“, a adăugat Ponta.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, dumunică, la o dezbatere a Fundaţiei Mişcarea Populară, că nu este împotriva reducerii CAS cu 5 puncte, el menţionând însă că nu este „suficient de intelligent“ să înţeleagă de unde se va susţine măsura, care înseamnă 5,5 miliarde.
 
Execuţia bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie şi 0,67% din PIB în perioada similară din 2013.
 
Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 48,8 miliarde de lei în primul trimestru şi reprezintă 7,4% din PIB. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,8%, potrivit datelor prezentate vineri de Ministerul Finanţelor.
 
Surse guvernamentale au declarat recent că veniturile bugetare din pe primul trimestru sunt sub program cu mai mult de 1 miliard de lei.

Mai puteţi citi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: