Ponta cere ca sistemul de taxare de pe Autostrada Bucureşti-Constanţa „să nu fie mai inteligent ca noi“. Rus dă asigurări că nu va fi coadă de 1 Mai

Ponta cere ca sistemul de taxare de pe Autostrada Bucureşti-Constanţa „să nu fie mai inteligent ca noi“. Rus dă asigurări că nu va fi coadă de 1 Mai

Sistemul de taxare de la Feteşti a fost un chin pentru şoferi în ultimii ani din cauza cozilor care se formau

Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Ioan Rus, ministrului Transporturilor, să introducă un sistem eficient de taxare pe autostrada Bucureşti-Constanţa, dar care „să nu fie mai inteligent decât noi“, acesta din urmă asigurându-l că sistemul va fi funcţional la 30 aprilie, iar maşinile nu vor aştepta mult la bariera din Cernavodă în mini-vacanţa de 1 Mai.

Solicitarea i-a fost adresată lui Rus în şedinţa de miercuri a Guvernului. „Dacă nu venea 1 Mai, mai amânam, dar acum avem şi reglementarea pentru ca să putem da drumul sistemului inteligent...E inteligent, domnul ministru Rus?“, l-a întrebat Ponta pe ministrul Transporturilor, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului, potrivit Mediafax.
 
După ce acesta l-a asigurat că da, Ponta a replicat: „Să nu fie mai inteligent decât noi, aia e singura problemă. Ca să nu mai existe cozi la bariera de la Cernavodă, vreau să-l testăm împreună înainte de 1 Mai ca să fim siguri că funcţionează“.
 
Ministrul a precizat că sistemul este în fază de testare şi din 30 aprilie va funcţiona.
„Sigur? Bine! Eu am văzut mai multe decât dumneavoastră, că sunt mai bătrân, dar să văd şi bariera aia că funcţionează fără să mai stau la coadă şi o să vă felicit public pe dumneavoastră şi CNADNR-ul pentru rezolvarea acestei probleme“, a conchis Ponta.
 
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, în urmă cu o lună, că a început lucrările pentru introducerea unui sistem electronic de plată a taxei de trecere a podului Feteşti-Cernavodă, pe autostrada Bucureşti - Constanţa.
 
Sistemul informatic va înlocui achitarea tarifului de trecere cu oprire la barieră, şoferii având posibilitatea să opteze pentru achitarea tarifului în afara staţiei, în avans sau până la ora 24:00 a zilei următoare, potrivit CNADNR.
 
Astfel, şoferii vor avea următoarele opţiuni de achitare a tarifului: prin SMS transmis la un număr scurt; prin achitarea tarifului de trecere prin reţeaua de parteneri autorizaţi ai CNADNR (benzinării); prin utilizarea cardului bancar, în urma configurării unui cont într-un portal web şi printr-o aplicaţie pentru mobil.
 
Faza iniţială a lucrărilor a implicat introducerea sistemului de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare, printr-o serie de camere video poziţionate în agenţia de încasare atât în punctul de intrare, cât şi la ieşire pentru a asigura identificarea şi clasificarea conform categoriei din care face parte fiecare vehicul, precum şi realizarea marcajelor rutiere, această etapă fiind finalizată.
 
CNADNR menţionează că aceste camere video identifică trecerea, aplicând o marcă temporară şi coordonatele GPS. Dacă nu se achită tariful de trecere până la ora 24:00 a zilei următoare trecerii, acţiunea va fi marcată drept posibilă contravenţie.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările