Ponta vrea un preţ „rezonabil“ al carburanţilor, după ce petrolul s-a ieftinit pe bursele internaţionale de mărfuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor Transporturilor, Ioan Rus, şi Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu grupurile petroliere despre preţul carburanţilor astfel încât acesta să ajungă la un nivel „corect şi rezonabil“ în România, în contextul scăderii cotaţiei mondiale a petrolului şi al nemajorării accizelor şi taxelor.

„Îi rog public pe cei doi miniştri, pe ministrul Transporturilor şi ministrul Finanţelor, să aibă o discuţie normală, instituţională, între Guvern şi companiile private din domeniul combustibililor, pentru că acciza a rămas ca în 2014, toate taxele sunt ca în 2014, preţul petrolului a scăzut peste tot în lume, numai la noi nu scade. Sigur, preţul este la pompă, nu e făcut de Guvern, dar sunt absolut convins că o discuţie serioasă cu companiile ne va ajuta să ajungem la un preţ corect şi rezonabil“, le-a spus Ponta miniştrilor.

Solicitarea a fost adresată în şedinţa de Guvern, a cărei deschidere a fost transmisă pentru prima dată pe Youtube.

Preţurile la benzină şi motorină în statele UE sunt în principal influenţate de cotaţiile internaţionale ale petrolului şi de taxe. Preţul ţiţeiului Brent a coborât miercuri sub 50 de dolari pe baril pentru prima oară din mai 2009 până în prezent, faţă de un nivel de 115 dolari în 2014. Preţurile carburanţilor au scăzut, însă, cu doar 15-20% anul trecut în România. Statul colectează 50% din preţul fiecărui litru de combustibili comercializaţi în România prin taxe.

Preţurile petrolului au scăzut vertiginos anul, consemnând cel mai mare declin de la criza financiară din 2008 până în prezent, în condiţiile în care OPEC a decis să nu reducă producţia de petrol, pentru a nu pierde cota de piaţă pe care o deţine la nivel global în favoarea producătorilor din Statele Unite, care extrag petrol din zăcăminte neconvenţionale. OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite